Monday, 24 July 2017

Chow Kit Trade Centre (CKTC) - Syurga Baru Barangan Borong Kuala Lumpur

Assalammualaikum dan hai semua,

Sejak dah terlibat dengan urusan perumahan atau asasnya hartanah lah kan, sekarang ini, Neeza cuba menjinakkan diri untuk belajar memahami tentang pelaburan pula. Maklumlah umur biarpun baru 22 tahun dan masih belajar dan buat part time blogging, alhamdulillah ada rezeki lebih, memang adalah terfikir tentang hala tuju hidup lepas ini supaya lebih terjamin. Berdiri di atas kaki sendiri gitu.

Oh ya, mengenai pelaburan tadi, nak tahu tak sekarang ini Neeza tengah usha pelaburan dekat mana? Baru-baru ini Neeza sempat menghadiri majlis pelancaran Chow Kit Trade Center.

Tak lama lagi, Chow Kit bakal mempunyai mercu tanda yang dibanggakan iaitu dengan pembinaan Chow Kit Trade Center (CKTC).

CKTC ini apa sebenarnya?
Chow Kit Trade Centre (CKTC), barangan borong, barangan borong kuala lumpur, gedung membeli belah, kuala lumpur, hartanah, pelabura
Chow Kit Trade Center (CKTC)
CKTC adalah kedai borong sehenti utama pertama di Chow Kit untuk barangan borong seperti produk kosmetik, kelengkapan dapur, herba Melayu tradisional dan sebagainya di bawah satu bumbung yang mempunyai 10 tingkat  di tengah-tengah Kuala Lumpur. Ianya lebih tersusun, selesa dan sistematik. Macam Kenanga dan GM Klang tapi CKTC adalah lebih besar dan banyak pilihan.
Projek ini merupakan projek terbaru dari New Paradise Development di bawah VINSOON Group ini dijangka bermula akhir tahun 2017 dan siap pada 2019 kelak.

Seperti kita maklum bahawasanya Chow Kit  adalah sebuah penempatan yang mempunyai warisan sejarah yang kaya selama 50 tahun.  Kini menerusi New Paradise, Chow Kit bakal menerima sentuhan baru yang sememangnya terkenal sebagai lubuk perniagaan borong ini.
Menerusi majlis pelancaran ini, pengasas VINSOON Group, Dato' Michael Lim berkata pembangunan CKTC mampu memberi nilai yang signifikan bukan sahaja kepada Chow Kit, bahkan kepada kedai borong dan para pelabur di CKTC itu sendiri.

Beliau juga memberitahu sambutan yang diterima begitu hangat untuk projek pembangunan ini dan mengambarkan permintaan yang kukuh untuk CKTC apabila projek itu dibuka kepada penjual sejak bulan Februari lalu.
Chow Kit Trade Centre (CKTC), barangan borong, barangan borong kuala lumpur, gedung membeli belah, kuala lumpur, hartanah, pelabura
Mana taknya, CKTC ini terletak di kawasan yang berpotensi besar untuk pelaburan dan perniagaan yang sememangnya berada di tengah-tengah Kuala Lumpur. CKTC juga berhampiran dengan kemudahan awam seperti Monorail Chow Kit, LRT Kampung Baru, LRT PWTC, Terminal Bas Pekeliling dan UTC Pudu Sentral. 
Ini siapa yang sepatutnya menelaah? I ke you wahai bff Neeza si Rara ini, kemain dia baca ya. Haha
Ditambah pula, MK Curtain iaitu peruncit langsir terbesar di Nilai telah mengumumkan akan menguasai keseluruhan tingkat 7 dan Hypershoe, kedai kasut terkemuka dengan lebih 40 kedai di Kuala Lumpur akan menduduki seluruh Tingkat 6 di bangunan tersebut serta sky-dining food court sebagai daya tarikan utama CKTC kerana bercirikan Melayu Tradisional yang akan menawarkan pelbagai jenis sajian serta minuman tempatan di tingkat atas CKTC. 

Dan ini bakal menginjak nilai lot di CKTC bila dah siap dan mula beroperasi nanti.
Chow Kit Trade Centre (CKTC), barangan borong, barangan borong kuala lumpur, gedung membeli belah, kuala lumpur, hartanah, pelabura
Menurut Dato' Michael Lim, hingga kini 50% telah dijual kepada para pelabur. CKTC terdiri daripada 254 lot dengan anggaran keluasan 52 hingga 181 kaki persegi. Dijual dari harga RM101 400 hingga RM1 411 800.

Sekiranya anda adalah peniaga dan berminat untuk melabur dalam industri ini, ingin mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang CKTC ini bolehlah;


p/s: Baguslah CKTC dekat Kuala Lumpur, tak perlulah warga KL jenuh nak turun Klang atau Nilai nak borong barang. Jimat minyak jimat tenaga dengan harga barangan lebih kurang sama.

Salam sayang,
Neeza

Thursday, 20 July 2017

Resepi - Buttermilk Chicken Simple Versi Saya (Bahagian 1)

Assalammualaikum dan hai semua,
buttermilk chicken, buttermilk chicken simple, butterchicken, resepi buttermilk chicken
Sebelum ini Neeza dapat banyak permintaan dari rakan-rakan yang mengikuti Neeza di Instagram dan Facebook tentang resepi buttermilk chicken ini. Maklumlah, Neeza memang selalu sangat masak buttermilk chicken ini sebab ini adalah masakan kesukaan Neeza sejak dari semester 2 lagi.

Makanya, hari ini Neeza akan kongsikan pada anda semua resepi buttermilk chicken sebelum mengikuti diet ketat oleh jurulatih peribadi. Tak adalah nanti Neeza makan hati berulam jantung teringat keenakannya bila ada orang asyik tanya resepi. Yelah, penat juga nak type setiap kali orang bertanya. Letak dalam blog, kongsi bahan-bahan siap jenamanya sekali sekali dengan langkah demi langkah. Lebih mudah faham di blog ya tak?

Resepi yang bakal Neeza kongsikan ini adalah salah satu versi yang sememangnya mendapat pujian daripada ramai rakan yang pernah Neeza hidangkan masakan ini. Kena dengan tekak orang Melayu sebab ada rakan Neeza pernah nyatakan dia pernah makan buttermilk chicken di kedai dan rasanya terlalu manis dan tak pedas langsung. Nasi dan kuah manis bukanlah kombinasi yang baik untuk sesetengah individu.

Jadi lebih baik masak sendiri, sedap pun sedap sebab ubuh bahan-bahan ikut cita rasa sendiri. Puas makan, muai orang kata. Kalau dekat kedai, sepinggan beberapa ketul ayam dah RM14-RM18 sepinggan. Ini RM15 sahaja kos boleh masak beberapa kali okay!

Okaylah jom mulakan. Bismillah..

RESEPI BUTTERMILK CHICKEN SIMPLE VERSI SAYA (BAHAGIAN 1)
buttermilk chicken, buttermilk chicken simple, butterchicken, resepi buttermilk chicken
buttermilk chicken, buttermilk chicken simple, butterchicken, resepi buttermilk chicken
Bahan-bahan Goreng:
1. Minyak
2. Ayam fillet
3. Tepung Serbaguna Bestari

Bahan-bahan Tumis:
1. Mentega / Majerin
2. Bawang putih (didadu)
3. Bawang merah/holland (didadu)
4. Cili padi 
5. Daun kari (2 tangkai)
6. Susu Sejat
7. Tepung Jagung
8. Cheese
9. Gula
10. Garam

Cara-cara masak;
1. Mula-mula perapkan selama 5-15 minit ayam fillet bersama tepung serbaguna Bestari dan sedikit air di dalam mangkuk. Kalau dekat restoran, biasanya ayam potong dadu kecil-kecil tapi disebabkan Neeza rasa lagi puas makan saiz sebegini. Hehe.

2. Selepas perap, taburkan ayam fillet tadi dengan tepung serbaguna Bestari ini. Neeza suka guna tepung ini sebab mudah. Memang terlekat cantik. Tak perlu nak lumurkan dengan telur, tak perlu banyak bahan serbuk tapi nak buat tepung sendiri pun boleh (adunkan tepung gandum+serbuk cili+serbuk lada hitam+garam). Kalau malas nak tunggu perap dan sadur serta nak cepat sangat, pakai ayam pop corn yang ada di pasaraya. Terus goreng. Haha.
buttermilk chicken, buttermilk chicken simple, butterchicken, resepi buttermilk chicken
3. Letak minyak dan goreng ayam fillet yang dah disadurkan dengan tepung tadi sehingga warna keemasan. Tips nak dapatkan gorengan yang cantik. Pastikan minyak betul-betul panas sebelum letak ayam ya.
 Baru digoreng
Sedang digoreng
4. Angkat dan letak di dalam pinggan.
buttermilk chicken, buttermilk chicken simple, butterchicken, resepi buttermilk chicken
5. Masukkan mentega atau majerin ke dalam kuali. 
6. Tunggu sehingga mentega atau majerin cair.
7. Sediakan bahan-bahan menumis. Potong dadu ya.
8. Masukkan bawang putih ke dalam kuali.
9. Masukkan bawang merah pula.
10. Masukkan cili padi.
11. Masukkan daun kari dan gaulkan sehingga naik bau.
buttermilk chicken, buttermilk chicken simple, butterchicken, resepi buttermilk chicken
12. Masukkan susu sejat. Kalau sukakan lauk berkuah, ubuh banyaklah.
buttermilk chicken, buttermilk chicken simple, butterchicken, resepi buttermilk chicken
13. Sekiranya sukakan kuah yang pekat, masukkan tepung jagung.
14. Masukkan gula (masa ini Neeza letak 2 sudu).
15. Masukkan garam.
16. Masukkan ayam fillet yang digoreng tadi ke dalam kuah yang sedang dimasak.
17. Gaulkan dan masukkan pula cheese.
18. Tunggu sehingga kuah mendidih. Siap dan hidangkan.
 Yummy~
buttermilk chicken, buttermilk chicken simple, butterchicken, resepi buttermilk chicken
Close up 
Mudahkan? Senang sahaja masak buttermilk chicken ini. Rasanya yang berlemak, manis dan pedas-pedas gitu. Yang ini versi paling mudahlah. Lepas ini Neeza akan kongsikan resepi buttermilk chicken yang lebih complex ( itu sebab ada bahagian-bahagian). Bergantung pada citarasa masing-masing. Kalau dah cuba ikut versi Neeza, jangan lupa komen ya. Selamat mencuba. :-)

Salam sayang,
Neeza
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 JIAKREATIFELT.