Monday, 20 February 2017

Pembedahan dan Pengalaman Menginap di Mahkota Medical Centre, Melaka

Assalammualaikum,
Lama sungguh Neeza menghilang. Eleh, baru seminggu je pun. Hehe. Neeza sebenarnya baru pulang dari Melaka kerana jaga kakak ipar yang baru sahaja selesai melakukan pembedahan membuang cyst. Dan rawatan tersebut dilakukan di Mahkota Medical Centre, Melaka minggu lalu. Apa itu cyst? Boleh klik LINK ini

Neeza pun pada awalnya terkejut bila tiba-tiba kak ipar maklumkan yang dia nak buat pembedahan. Rupa-rupanya cyst tersebut telah membesar sehingga 5 cm dan doktor menyarankan untuk dia buat pembedahan itu sebelum cyst tersebut membesar dan pecah. Sebenarnya doktor dah suspect kak ipar Neeza ini ada cyst masa kelahiran pertama, Muiz, masa itu baru 1 cm tapi atas faktor tertentu makanya tertangguh.

Pembedahan itu dibuat di hospital Melaka kerana mengikut saranan syarikat insurans mengikut kepakaran doktor. Kalau di Batu Pahat, Hospital Pantai pakarnya untuk kanak-kanak *kelahiran dan kehamilan* dan kalau Mahkota Medical Centre, pakar gynae *rahim & IVF*. Gitulah kekdahnya sebab yang tanggung kos pembedahan itu pihak insurans. Ikut jelah.

Nasib baiklah Batu Pahat-Muar-Melaka tak jauh sangat. Memang nampaklah perbezaan antara hospital swasta dan kerajaan. Bayangkan sejam sebelum pembedahan, baru dapat bilik. Hehe. *kami pun datang lambat, pukul 12 baru sampai sebab tunggu Acik balik dari sekolah*.

Bila dapat bilik, terpegun jap. Agak selesalah bilik seorang ini. Ikutkan kak ipar dapat bilik untuk 2 orang, tapi bilik untuk 2 orang dah habis pula. Jadinya tinggal lah bilik seorang je yang ada. Nasib baik ada insurans yang tanggung. 

Barulah Neeza nampak kepentingan insurans ini. Yelah, selama ini rasa macam tak berbaloi je bayar bulan-bulan lepas itu kalau tak sakit, duit itu macam burn gitu. Tapi kita kena ingat sakit itu datang tak kira masa. Mungkin bukan hari ini tapi akan datang? Nak kata simpanan cash dalam bank banyak memang taklah, jadi insurans ini lah yang akan biayai bila sampai saatnya nanti. Insaf jap. Huhu.

Bila ada insurans ini, sekurang-kurangnya, kita dapatlah melakukan pembedahan itu oleh doktor pakar dengan singkat tanpa perlu menunggu lama, penjagaan yang sangat selesa dari staff dan nurse hospital serta keluarga dan rakan taulan yang berkunjung selesa untuk datang menjenguk dan ahli keluarga yang jaga pesakit pun sama-sama selesa.
Nampak tak bilik kak ipar ini? Siap ada day bed @ sofa tau. Ada meja dan kerusi lagi. Plug memang banyak. TV pun ada. Bilik ini memang siap almari, aircond, dan bilik air tau. Macam dekat hotel gitewww. Instead, dapat hospital wifi free. Hehe.

Memang tak bosanlah kalau kena jaga dia pun. Actually hari pertama itu je iaitu hari kak ipar operate itu, Neeza, mak, acik, dan Muiz tidur dekat hotel sebelah Mahkota Medical Centre, Melaka iaitu Hatten Hotel * review entri akan datang*. Hari seterusnya sampailah hari discharge, Neeza yang stay dekat Melaka jaga kak ipar sebab semua dah kena balik Muar-Batu Pahat sebab acik dapat cuti sehari, Muiz kena sekolah, mak pula ada kelas pengajian agama, makanya tinggal lah I yang cuti semester ini. Hahaha.
Muiz dan atoknya. Teheeee

Haah! Lupa yang bagus tentang hospital ini, memang nak pujilah, bab makanan. Neeza mengaku yang kebanyakan masa Neeza beli dekat luar terutama hunting makanan yang dok viral dekat Melaka ini. Kihkih. Tapi adalah sekali itu Neeza teringin nak cuba beli dekat cafe hospital. Belilah satu set ini, RM9.90 siap air Milo panas. Kalaulah semua restoran dekat Malaysia ini macam ini, nescaya tiada rakyat Malaysia yang gemuk.
Tengoklah portion medium carbohydrate (nasi), 3 portion besar fibre (sayur), 1 portion besar protein (ayam). 3 jenis sayur tau, bukan 1 je. Kebiasaan yang jual dekat luar, portion carbo yang melambak, sayur ler paling sikit. Kari ayam ini pun Neeza rasa tak ubuh santan atau susu, orang biasa panggil kari India. Memang healthy! Kalau dekat luar ini, healthy food delivery pun mencecah RM15-18.
Makanan untuk pesakit pun tak bosan. Muiz sampai request kalau mama dah sihat suruh mama dia masak lauk ikan fillet ini. Hahaha. Muiz yang habiskan makanan mama sebab mama tak ada selera. Muiz oh Muiz. Layankan jelah.

Oh ya, berdasarkan pengalaman Neeza setelah beberapa hari menginap di Mahkota Medical Centre, Melaka ini memang hari-hari penuh ramai orang kalah shopping mall uolls dan apa yang Neeza lihat kebanyakannya Chinese, mungkin dari Malaysia atau pun Singapura, dan ramai Melayu juga yang Neeza perhati bahasa percakapannya adalah dari Indonesia. Mungkin kos rawatan di sini murah dan mungkin juga kepakarannya terbukti terbaik. 

Jadinya, itu sahaja cerita Neeza hari ini. Mukadimah je ini. Nantikan entri seterusnya bila Neeza ada di Melaka adalah itu yang dibuatnya. Huhuhu.

Salam sayang,
Neeza.

Saturday, 11 February 2017

Bila dah Muat Pakai Peplum 2013..

Assalammualaikum
Semalam dok mengemas almari, selongkar punya selongkar terjumpa ini sepasang baju ini. Terdetik dalam hati,

"Lama sungguh tak pakai, muat ke tidak ini? Hmmm.. try fitting satlah"

Taraaaaaaaaaa...!!!

Bila larut malam~~~ charachacha..

Baju ini mak Neeza panggil baju Saloma, maklumlah baju peplum uolls. Baju ini kalau tak silap Neeza, tahun 2013 masa Neeza masih berada di Kolej Matrikulasi Johor. Maklumlah zaman itu kan memang famous amos design style ini.

Seingat Neeza baru 2 kali pakai baju ini, pertama masa kawan datang beraya, kali kedua masa pementasan teater untuk koko dekat Matrik. Jadi kain memang masih elok lagi.

Maklumlah nak pakai banyak kali dah tak boleh dah sebab badan dah dipam-pam sampailah paling teruk mencecah 100 kg masa nak masuk degree. Lagipun material kain sedikit panas. Maklumlah 2 lapis sebab berlining. Inilah akibat beli online. Hihihi.

Macam tak percaya dalam hati,

"Eh, eh... dah muatlah"

Masa fitting, memang rasalah perubahan sikit. Dekat pinggang memang rasa longgar londeh sampai kain cecah sapu lantai. Kena alter lah nampaknya. Hikhik. Kalau baju pula, bahu jatuh sikit je. Lengan je macam kurang selesa sikit. Hmmm, nak kena fokus pada upper body lah lepas ini.
Alaaaa, jangan kata Neeza dah kurus, sebab ini baru pandangan depan, pandangan sisi rasa gemuk lagi. Hahaha, cutting peplum + angle je semua ni. Hahaha. Selagi tak confident nak ambil gambar ala-ala passport selagi itu badan ini masih gemuk. Kena usaha lebih lagi lepas ini.

Anyway, yang kata Neeza edit bla bla bla sebelum ini *gambar pakai Tshirt pegang dumbell itu* dan bertambah galak sibuk kecam bila Neeza post gambar peplum ini, celah mana aku edit? Tak ada masa weyy. Tak percaya tengok gallery aku ini haaaa. Tak kanlah aku nak edit semua posing. Gilo apamu. Baik aku workout dari buang masa nak edit-edit ini.
Hahaha, Neeza tahu dan Neeza bersedia dalam setiap perjalanan kita, kita akan berjumpa dengan ramai orang dan tak semua yang kita jumpa itu akan sukakan kita. Cousin D dulu yang lagi gemuk dari Neeza dan dia yang terlebih dulu kurus teruk kena kot. Dari berat dia 160+kg sehinggalah 90+kg (ideal untuk ketinggian dia, memang tinggi gila), dia pernah kongsi cerita memang akan ada mulut yang macam cirit dok sibuk mengata, so ignore je, teruskan matlamat. 

Gemuk salah, kurus salah, apa yang betul ek? Hahaha.. dok sibuk mengata, kita tengok dia, sama tang itu juga, tak kurus-kurus pun. Huhuhu.

Apapun sekarang Neeza rasa puas hati sikitlah. Masih kena work hard untuk dapatkan ideal weight. Cutting itu dah nampak sikit dah. My goal right now is to lose weight with beautiful biola figure. Itu sebab Neeza memilih untuk diet dan workout bersama-sama. Memang payah tapi berbaloi.

Ya, jaga pemakanan sahaja memang boleh turun sebab formula 80% pemakanan 20% senaman. Cuma bila dah selalu stalk fitness celebrity, fitness model dan fitness guru, tengok body mereka mengancam. Tak naklah kurus macam papan, nak ada juga lekuk-lekuk. Kalau dapat abs 4 pack pun macam cantik juga. Hehe. Amboi jauh sangat ke depan kau, Neeza, fokus fokus turunkan lagi berat itu.

Okaylah sekian sahaja posting hari ini.

Salam sayang,
Neeza.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 JIAKREATIFELT.