Sunday, 18 June 2017

Pengalaman Berbuka Puasa di Dataran Merdeka - Iftar @ KL 2017

Assalammualaikum dan hai semua,
Minggu lepas, Neeza iftar di Dataran Merdeka sempena Iftar @ KL 2017. Ini merupakan pengalaman pertama Neeza tau dapat berbuka beramai-ramai di Dataran Merdeka. Selama ini kalau pergi Dataran Merdeka masa sambut merdeka sahaja. Hehe.
berbuka puasa dataran merdeka, iftar @ kl 2017
Ini merupakan pengalaman yang manis kerana berpeluang untuk berbuka puasa sambil menikmati keindahan kota Kuala Lumpur dalam remang senja. Sejak  ia dilaksanakan dari tiga tahun yang lepas menerusi program Festival Ramadhan dan dijenamakan semula Iftar @ KL pada 2015, ia telah menarik kehadiran pengunjung tempatan dan antarabangsa. Tahun lepas sahaja, Iftar @KL 2O16 dianggarkan seramai 17 juta lebih pengujung yang turut serta. Wow!

Patutlah, masa Neeza mula sampai di sana lebih kurang jam 6 petang, memang ramai sangat dah orang sedang menanti untuk berbuka sementara sukarelawan-sukarelawan sedang melakukan persiapan membentang tikar, mengaturkan makanan dan minuman.
 Kalau nak iftar kenalah duduk bersimpuh. Huhu
Cantik kan suasana berbuuka ketika ini?
Nak tahu tak?

Melalui Iftar @ KL 2017, bulan Ramadhan dijadikan sebagai satu bulan di mana kegiatan kerohanian dan kesenian Islam dapat disemarakkan kepada masyarakat khususnya generasi muda dalam memupuk nilai-nilai murni dalam masyarakat kota.

Kelainan dalam pengisian Iftar @ KL pada tahun ini ialah sebanyak ENAM BELAS komponen pengisian aktiviti berbanding empat belas aktiviti pada tahun 2016 akan dilaksanakan seperti penyediaan dan pengagihan bubur lambuk, pameran pelancongan Islam, Tadarus Al-Quran, Tazkirah Ramadhan, Kapsul Ramadhan, Sukarelawan, jualan food truck, kaunter zakat, majlis berbuka puasa (iftar), solat berjemaah (Maghrib, Isyak dan Terawikh), Bicara Ramadhan (Ramadhan Talk), Konsert Ramadhan dan Moreh.
Memang meriah tau bila Neeza memang alami sendiri aktiviti-aktiviti tersebut, rugi kalau tak join.

Iftar@KL 2017 ini akan berlangsung di bulan Ramadhan 1438H pada setiap Sabtu dan Ahad iaitu 3&4, 10&11, dan 17&18 Jun 2017 di Jalan Raja, Kuala Lumpur yang berhadapan Bangunan Sultan Abdul Samad.

Hari ini hari terakhir tau, jadi jom ke Dataran Merdeka untuk alami pengalaman berbuka di Dataran Merdeka. Datang ramai-ramai ya!

Salam sayang
Neeza

Wednesday, 14 June 2017

Wajah Baru Delicious Cafe, One Utama - Pilihan Iftar Terbaik

Assalammualaikum dan hai semua,
Baru-baru ini Neeza berpeluang untuk berbuka puasa di Delicious Cafe, One Utama. Maklumlah, dah bosan asyik ke Mutiara Damansara (sama ada The Curve, Ikea dan E-curve), kali ini Neeza ke One Utama pula. 

Ini merupakan kali kedua Neeza ke One Utama dan pengalaman pertama menikmati sajian di Delicious Cafe. Kalau datang ke restoran pada bulan puasa, maknanya kita iftar di sinilah. Hehe.
Apa yang menariknya tentang Delicious Cafe, One Utama ini ialah restoran ini baru sahaja dibuka selepas ditutup satu tempoh untuk pengubahsuaian kerana Delicious Cafe berada di bawah pengurusan yang baru iaitu The Delicious Group (Envictus International Holdings Limited) di mana pengurusan ini berpengalaman dalam menguruskan Texas Chicken dan San Francisco Coffee sebelum ini.

A post shared by thedeliciousgroup (@thedeliciousgroup) on
Sudah tentu, restoran ini berwajah baru seperti dari segi menu dan dekorasi dalaman. Lihatlah dalam video ini, ruangan Delicious Cafe yang selesa dan menarik. Banyak tempat boleh selfie tau! Makin teruja Neeza nak menikmati makanan di sini.
Konsep yang ditampilkan ialah Asian Fusion di mana anda dapat menikmati gabungan Asia dan Barat serta Eropah dan Mexico dalam sajian-sajian di Delicious Cafe, One Utama.

Pembuka Selera (Starter)
Salt and Pepper Squid
Sotong segar, digoreng hingga garing, dihidangkan dengan lemon, sos tartar dan garden greens 
Saved By The Bell-acan - Chicken Wings
Kepak ayam yang dimasak bersama sambal belacan dan dihidangkan bersama sos cili Thai - Inspirasi ayam dari Pulau Pinang
Muchacho Nacho Platter
delicious cafe
Dihidangkan bersama beef chili bersama sos guacamole, sour cream, cheese dip, jalapenos dan pico de gallo
Salmon Else
Sashimi Itali, salmon segar Atlantic, virgin lemon olive oil, lemon curd, horseradish sauce, Ikura, radish dan dill

Salad
One In A Melon Salad
Perahan lemon, rocket, keju feta, buah zaitun, pudina, basil, kacang pain, mutiara balsamic, minyak selasih, ravioli yogurt
Sawa-Duck-Ka Salad
Pomelo segar, daging itik dicincang, timun, tomato julienne, pudina, selasih Thai, basil, daun bawang, cili merah, biji bijan hidangan ala-ala Thai

Hidangan Utama (Main Dish)
Country Roast with the Most
Dihidangkan bersama kentang lenyek, coleslaw, roti jagung dan jus au. Paling penting ia 48 jam dan masa memasak diambil selama 30 minit, makanya daging lebih juicy dan lembut dipotong
Dibs On The Beef Ribs
Tulang rusuk daging lembu Australia dihidangkan bersama kentang goreng ubi keledek crisscut, coleslaw, roti jagung, dan cincin bawang. Daging diperap selama 5 jam
Go Cheesed Lighting 
100% US Black Angus Patty (180gms). 80% meat, 20% fat minced all beef patty. Dihidang bersama cheddar cheese, bawang, timun jeruk, tomato, lettuce, onion rings
Mad as a Croque Madame
Roti yang bersalut telur dan dimasak bersama cheese sause, cheddar cheese, turkey ham, soft cooked egg di letak diatas roti tersebut dan dibakar.
Seashells By The Seashore Aglio
Antara kandungan dalam aglio oglio ini ialah udang harimau segar, sotong, kupang, tomato sundried, cili padi, cendawan butang, parsli, basil, dan pangrattato
Duck Con-fit For A King
Mee spagetti yang dimasak menggunakan minyak zaitun, bawang putih, bawang, baby spinach, sundried tomatoes dan ketumbar serta beberapa hirisan daging itik

Pencuci Mulut (Dessert)
 Panna "Kota" Kinabalu
Traditional twist bersama bandung dan dilengkapi bersama aiskrim vanila dan sagu
Choc-A-Block Lava Cake
Kek coklat lembut dengan inti limpahan coklat cair dihidang dengan aiskrim vanilla

Memandangkan sekarang ini bulan puasa, masa Neeza mula-mula sampai, Delicious Cafe menyediakan popcorn dan buah kurma untuk mereka yang berbuka puasa sebelum sajian pembuka selera, menu utama dan pencuci mulut disediakan. Serius popcorn memang sedap dan merupakan signature Delicious Cafe siap Neeza tapau tau. Sekali dengan sambal dan BBQ sos dari Delicious Cafe.
Lebih tempting apabila melihat minuman-.minuman di Delicious Cafe. Memang best dan puas! Sky juice pula kalau nak refill banyak kali pun boleh. Pekerja mereka sangat ramah dan baik. Tadehal lah! Hehe.
Avacado In A Blender, Monday Blues dan Chocolate
My beverage choice is... tadaaaa! Chocolate fans be alike, hehe.. marshmellow tu yang tak tahan.. banyak! Terbaik!
Untuk Neeza sendiri, Neeza paling menikmati Saved By The Bell-acan - Chicken Wings dan Muchacho Nacho Platter sebagai pembuka selera. Non-stopable! Manakala hidangan utama, pilihan Neeza ialah semua. Hahaha. Akhir sekali pencuci mulut, memang ketagih dengan Panna "Kota" Kinabalu. Selalu Neeza ini chocolate lover, tapi Panna "Kota" Kinabalu memang menguasai dessert pilihan Neeza kali ini.

Serius anda tidak akan hampa bila sudah jejak keluar dari Delicious Cafe, One Utama ini. Perut kenyang makan sedap hati pun senang. Hehe.

Apa yang Neeza perhatikan sepanjang Neeza berada di Delicious Cafe ini, pelayan dan pekerja termasuklah chef-chef di Delicious Cafe ini bukan sahaja memberikan hidangan yang terbaik malahan layanan yang mesra kepada para pelanggan mereka. Mereka juga pandai mengendalikan para pelanggan yang ramai (maklumlah berbuka puasa kan kedai penuh- dalam satu masa boleh muat 100pax) dengan telatah kanak-kanak lagi. Friendly family environment. Well done!

Restoran berkonsepkan cafe ini juga sesuai dilawati oleh orang yang bekerjaya (Neeza lihat ramai juga yang sedang berbincang tentang perniagaan dan lain-lain), reunion, sambut hari jadi (masa Neeza datang itu, ada dua orang yang diraikan, memang meriah suasana di Delicious Cafe).

Ya tak ya juga, patutlah Delicious Cafe ini sentiasa penuh ya.

Oh sebelum Neeza terlupa, Delicious Cafe juga sedang mengadakan promosi iaitu;

Okaylah, nanti cuba tau rasai makanan di Delicious Cafe. Untuk maklumat lebih lanjut;

DELICIOUS CAFE
Alamat:
Lot G316, Ground Floor,
One Utama Shopping
Centre (New Wing), 1,
Lebuh Bandar Utama,
Bandar Utama, 47800 Petaling Jaya.
Telefon: 603 7724 1086
Website: www.thedeliciousgroup.com
Facebook : https://www.facebook.com/thedeliciousgroup/
Instagram : https://www.instagram.com/thedeliciousgroup/

<b>z35W7z4v9z8w</b>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 JIAKREATIFELT.