Wednesday, 16 August 2017

Servis Penghantaran Makanan Pappadelivery - Pertama kali Cuba!

Assalammualaikum dan hai semua,
Semenjak masuk bulan Ogos ini, Neeza memang sibuk sangat. Jadual memang padat. Selalu berulang alik Shah Alam dan  Kuala Lumpur. Nasib baiklah ada rakan baik yang sudi tumpangkan Neeza di Kuala Lumpur sebab kadang-kadang terlalu letih nak balik Shah Alam, lagi-lagi Neeza ini pengguna setia pengangkutan awam. Perjalanan memang makan masa dan memenatkan.

Bila dah duduk rumah kawan, tak kanlah kita nak memasak.Jadual kita sendiri pun ketat dan padat. Keluar pagi balik petang atau malam. Balik rumah je dah letih badan dan perut pun lapar. Nak keluar pula malas. Jadi cara paling mudah dan pantas adalah menggunakan perkhidmatan penghantaran makanan atau dalam bahasa Omputih, food delivery service.

Dah hidup di Kuala Lumpur, mestilah gaya hidup pun kena cara orang bandar. Hehe.  Jadinya, Neeza pun nak cubalah servis penghantaran makanan dari Pappadelivery. 

Okay, Pappadelivery ini dikendalikan oleh Papparich. Pernah dengar kan pasal restoran Papparich?

Papparich ini adalah antara restoran kesukaan Neeza dan makanannya memang terbukti sedap di mana menyediakan hidangan Malaysia, kopi dan pencuci mulut yang lazat. LIHAT ENTRI INI! Jadi Neeza memang yakinlah dengan kesedapan dan keenakan makanan di Papparich.

Sebenarnya Neeza pun pertama kali guna Pappadelivery ini. Selama ini datang restoran je, kali ini kita cubalah servis penghantaran pula.
Okay, kalau nak tempah penghantaran makanan, mestilah buka website dulu.
Macam biasalah, daftar akaun, masukkan lokasi, pilih menu kesukaan anda di Papparich, jelaskan bayaran dan penghantaran akan dibuat. Semudah 1,2,3. Senangnya!
Kebetulan Neeza ada program Rabu lepas di Kuala Lumpur, makanya, Neeza pun letaklah penghantaran antara jam 4-5 petang. Memang runner datang tepat waktunya. Alhamdullillah.
Bila makanan sampai, Neeza dapati memang ada wap dalam bekas makanan. Rasa bekas makanan pun masih panas lagi. Ini petanda bagus.
Biasalah, anggapan kita kalau guna servis penghantaran makanan ini mesti makanan sampai itu sejuk. Tapi Papparich Delivery ini terbukti makanan anda tak akan sejuk. 
Untuk pappadelivery ini, Neeza pilih,
Hainan Toast with Butter + Kaya
Roti memang rangup, gabungan mentega dan kaya membuatkan minum petang memang lengkap jika dihidangkan bersama kopi
Nasi Lemak with Chicken Curry
Kuah kari memang pekat, saiz ayam pun besar, sambal medium pedas, terasa kelemakan santan dalam nasi, ikan bilis pun garimg
Char Kway Teow biasa
Bahan-bahan dalam hidangan macam kerang, udang, fishcake, dan sayur-sayuran ini memang segar dan muai.
Iced Coffee dan Iced Fresh Lemon Honey
Air berais ini memang buat kita terliur lagi-lagi masa hari yang panas terik

Maklumlah, belanja sekali kawan Neeza selaku tuan rumah. Tak kanlah nak makan seorang-seorang kan?

Dari segi portion memang mengenyangkan dan jangan risau kalau tak ada sudu ke garbu sebab pappadelivery ini emang lengkap sediakan sekali sudu, garpu dan tisu tau.

Serius kata, puas hati sangat dengan servis penghantaran makanan di rumah oleh Pappadelivery ini. Masa penghantaran makanan yang tepat, hidangan pun masih panas-panas bila sampai, portion yang mengenyangkan, terasa keenakan seperti mana kita makan dekat restoran Papparich dan kelengkapan untuk menjamu selera pun lengkap ada.

Lain kali, memang nak tempah lagilah Pappadelivery.

Anda dah cuba belum?

Untuk maklumat lanjut;

p/s: Promosi terkini daripada Pappadelivery;

Stigma Negatif di Malaysia - Dicela dan Diberi Gelaran Tidak Baik

Assalamualaikum dan hai semua
Pernah tak dalam hidup anda, diejek dan diberi gelaran yang tak baik? Untuk Neeza sendiri, ya Neeza pernah alami sendiri sejak kecil lagi gara-gara GEMUK.

Masyarakat Malaysia ini memang tak lekang dari standard. Kalau definisi cantik itu mestilah kurus, putih dan tinggi. Kalau pendek, gemuk dan hitam itu kira hodoh. Hat itulah yang sering dicemuh dan diejek. Kebiasannya bab ejek mengejek ini masa zaman sekolah lah.
Pengalaman Neeza. dari tadika sampailah sekolah menengah. Sehinggakan dalam van sekolah pun kena ejek. Bohonglah kalau tak terasa dan sakit hati. Pernah balik rumah sampai menangis-nangis dekat mak tak nak lagi pergi sekolah. 

Ingat lagi, Neeza pernah dibuli, masa nak duduk, tak perasan orang yang dengki itu tarik kerusi. Neeza terjatuh. Berdebuuuk! Lepas itu dicemuh dengan gelaran "bumi bergegar... anak gajah jatuh...anak gajah jatuh.."

Dalam masyarakat, ketika membeli belah, lalu dekat kedai-kedai pakaian mesti ada penjual yang sibuk perli "dekat sini tak ada saiz giant". Rasa nak menangis ada, nak marah pun ada.

Macam-macamlah dapat gelaran disebabkan fizikal kita yang paling besar dalam kelas. Adik giant, anak gajah, bumi bergegar, raksasa dan pelbagai lagilah. Malas nak ingat. Sehinggakan gelaran-gelaran itu terbawa-bawa sehingga remaja dan kerana itulah buatkan crush tak nak dekat dengan kita. Waimah berkawan pun. *Sigh* Itu sebab tiada boyfriend zaman sekolah (exception couple masa Form 5, itu pun tak tahu pasaipa dia berkenan dengan kita, tapi apakah daya bertahan 6 bulan je haha).

Kerana cemuhan dengan gelaran-gelaran sebegini sangat terkesan sampai sekarang. Neeza ulang SEHINGGA SEKARANG. Lagi-lagi psikologi. Antaranya kurang berkeyakinan bila di khalayak ramai.

Pernah hadiri satu majlis, ada rakan blogger yang perli kaw-kaw "u dlm fb lain, jumpa depan lain. tak sangka macam badak sumbu" Depan kawan-kawan lain pula itu. Kau rasa? Memang ler lain sebab kita crop muka je, haha. Memang tak tunjuk tang badan ler. Itu sebab mati-matian Neeza diet tahun lepas sampai 20 kg. Kalau naik balik (macam sekarang), masih boleh buktikan boleh turun balik. Bukannya gemuk itu gemuk sampai mati.

Jangan bimbang, Neeza dah dalam sangat tak jumpa dia. Dah pencen kot. Biarlah. Dah maafkan pun. Hehe. Haaa, teringat lagi satu peristiwa, tahun lepas jugalah masa Neeza dok sibuk nak kurus-kurus, ada satu fasa Neeza down sangat.

Neeza berkongsi lah dalam IG dan blog, cukup hanya sebagai pembacaan dan perkongsian. Tak sangka ada blogger ini juga ada selitkan nama kita dalam entri dia beserta link blog kita dan berat. Amboi bukan main perli. Ayat dia bukan inspirasi tapi lebih kepada gelakkan kita.

Dahlah awak itu blogger famous (popular ke?) tak perlulah nak perli orang lain dalam blog sendiri. Tak cukup dari itu spam dekat pic IG tak related pun dengan berat kita. Kalau ya pun nak tanya, tak boleh ke DM personal? *Itu sebab left group blogger XXX dari I terus sakit hati dengan that guy yang masih aktif berblogging*

Perempuan ini sensitif tau kalau sentuh bab-bab fizikal. Berlainan dengan lelaki. Macam ex boyfriend Neeza dulu, dekat sekolah dia pun ada gelaran dia sendiri. Kawan-kawan dia pun ada gelaran. Normal thing untuk lelaki lagi-lagi sekolah asrama *tapi melekat sampai ke tua*

Haaaaa.. lagi satu yang Neeza perhatikan dalam masyarakat kita, ejek itu bukan dari fizikal tapi nama sendiri tak pun nama mak ayah. Betul kan? Kalau tak, tak kan lah viral isu pengacara kena saman sebab hina dan ejek nama bapa jaguh sukan negara *baru ada akal jangan nak ejek sesuka hati*.

Apapun, memberi gelaran yang tidak baik ini seharusnya dibendung lagi-lagi semasa kecil. Cukuplah terjadi pada diri ini, semoga sekiranya ada anak nanti, Neeza akan cuba ajar mereka untuk tidak memberi gelaran kepada sesiapa. Hormat dan beri panggilan yang baik. Jangan sesekali sakitkan hati orang lain. Dalam Islam pun ada nyatakan larangan ini.
Disebabkan terjumpa video ceramah Ustaz Dato' Badlishah Alauddin inilah wujud entri hari ini. Rasa terkesan betul dalam diri ini. Padahal asalnya Neeza buka youtube ini sebab cari info untuk homework pasal zakat masa bulan Ramadan. Sekali terbuka video ini lepas itu klik link publisher PPZTV. Mulalah hairan.

PPZ itu singkatan Pusat Pungutan Zakat. Tak sangka pula ya, dah ada channel sendiri dalam youtube iaitu PPZTV. Perspektif baru dan menarik sebab bila Neeza lihat list video dalam channel ini kebanyakan yang disiarkan dalam youtube PPZTV ini adalah ulasan mengenai apa yang berlaku dalam masyarakat sekeliling kita. Salah satunya macam yang Neeza tunjuk di atas inilah.

Banyak lagi video-video yang menarik dikupaskan oleh ustaz-ustaz dan bolehlah klik www.youtube.com/ppztv.

Okaylah, sampai sini Neeza membebel panjang untuk hari ini. Haha. Ingat! Lebih baik diam dari mencemuh dan memberi gelaran tidak baik kepada sesiapa. Ingat, kalau kita buat tak kena pada kita, mungkin akan berlaku pada orang yang kita sayang tak pun pada keturunan kita nanti. Kifarah itu ada tau.
Salam sayang,
Neeza

Sunday, 13 August 2017

Pengalaman Bercuti di Cyberview Resort & Spa

Assalammualaikum dan hai semua,
Bila masuknya bulan Ogos ini bermakna adalah bulan yang sepatutnya Neeza dan rakan-rakan seuniversiti patut meraikan cuti sepuas-puasnya sebab bulan September dah mula kuliah. Jadi, kebanyakan kami menghabiskan masa dengan travel. Trend gitu. Dah nama pun cuti kan? Masa inilah nak berehat di hotel. 

Untuk percutian kali ini, Neeza memilih untuk menginap di Cyberview Resort & Spa. Pertama kali tau Neeza mencuba hotel yang berkonsepkan resort dan spa. Apa kelainannya ya?

Okay sebelum ini Neeza pernahlah jejakkan diri ke Cyberview Resort & Spa ini untuk Momentous Cocktail nak naik hot air balloon itu. ENTRI INI. Mula dari situ dah jatuh cinta dan simpan angan-angan nak bercuti dan menginap sendiri.

Dan alhamdulillah, kini impian menjadi nyata pada minggu lepas..
Neeza dan Alja sampai di sana dalam pukul 2 jugalah. Gara-gara bas lambat dari Shah Alam tadi dan sepatutnya bila sampai itu, Neeza buat rawatan spa. Hehe. Bila melangkah masuk lobi memang anda akan bau wangian spa. Harum dan menenangkan je~
Lawanya lobi Cyberview Resort & spa
Reception desk. Sementara isi borang, dihidangkan dengan air herba dan tuala basah. Maklumlah cuaca panas. Apapun staff di sini semua ramah dan baik-baik belaka. 

Setelah selesai urusan check-in, kami pun dibawa ke bilik dengan menggunakan bogie. Comel kan?
Inilah ruangan kamar bilik kami di Cyberview Resort & Spa. Warna hijau. Jarang tau nak jumpa hotel guna warna hijau.
Untuk penginapan kami, kami memilih bilik yang diberi nama Superior Chalet. Ada satu katil queen dan single. Bagi Neeza memang sesuai untuk keluarga yang nak bercuti di resort ini. Alja dah cop awal-awal katil single ini sebab katanya romantik. Amboi amboi amboi. Tak apalah I bolehlah menguasai katil besar itu. Hehehe.

Antara kemudahan lain yang ada dalam Superior Chalet ini termasuklah;
Balkoni
Pemandangan alam (kalau tempah Deluxe Chalet atau Executive Deluxe Chalet menghadap kolam renang)
TV, macam-macam siaran ada tau
    Almari.. selain ada peti keselamatan barang, ada juga..
jeng..
jeng..
jeng..
Sekiranya tak bawa baju banyak boleh pakai ini, hehe.. siap disediakan saterika dan papannya sekali, pengering rambut dan kasut dalam bilik. Maklumlah sejuk lantai itu. Dalam laci itu diselitkan dengan borang dan plastik sekiranya nak guna perkhidmatan dobi.
Yang ini pula adalah ruangan dandanan
Ini almari kedua, ada cerek elektrik, peti sejuk mini, air mineral, disediakan gula, teh dan kopi uncang. Memang syok dapat minum panas-panas. Okay sebelah itu ada rak kasut jadi tak adalah sepah berkasut nanti.
Bilik air. Ada juga shower tapi paling mengujakan sebab ada juga tab mandi! *sebenarnya jakuzi dekat spa lagi best* Kelengkapan mandi seperti mandian gel dan syampu pun disediakan juga.

Okay, gaya hidup zaman sekarang mesti pentingkan Wifi ya tak? Jangan bimbang, wifi disediakan di dalam setiap bilik penginapan di sini. Serius laju tau.

Apapun, memang lengkap kemudahan yang ada dalam bilik penginapan Cyberview Resort & Spa ini.

Lepas check in, kami berehat sebentar. Maklumlah perjalanan menaiki bas ini agak meletihkan kami. Setelah selesai membersihkan diri dan baring, kami bercadang untuk melihat kawasan sekitar resort ini pada waktu petang sebelum menikmati hidangan makanan malam.
Jumpa kolam mandi mandalah,waahhh..
Kolam ini sesuai untuk budak-budak kecil lah sebab cetek jadi tak membahayakan, hehe..
Jalan lagi.. kita explore...
Kolam ini lagi cantik dan best sebab dasarnya ada kedalaman dari paling cetek sampai atas kepala. Lepas itu kalau nak bersantai-santai tepi kolam pun boleh.
Untuk non muslim bolehlah bersantai-santai di Chillax Pool Bar.

Dan ini sekitar kawasan kolam mandi-mandi..
Lawa kan pemandangan di sini. Memang sesuai untuk mereka yang inginkan percutian yang menenangkan. Tak perlu nak cuti jauh-jauh pun, Cyberjaya ada resort dan spa yang best. Pemandangan yang cantik dan sangat dekat dengan alam semula jadi.

Oh ya, buat bakal raja sehari yang berminat untuk mengadakan majlis persandingan di Cyberview Resort & Spa. pun boleh tau. Tema perkahwinan dalam taman atas air. Pergh.. memang cantiklah. Pihak Cyberview Resort & Spa menyediakan pakej serendah RM7500 je tau. KLIK SINI!

Hmm rasa nak sejam jugalah Neeza berenang dan beriadah waktu petang itu. Pantang jumpa air! Alja berenang sekejap lepas itu main-main air je. Selesai mandi kami pun balik ke bilik dan bersihkan diri serta bersedia untuk makan malam.
Nak tahu apa yang best lagi tentang Cyberview Resort & Spa. Nantikan entri seterusnya ya!

Oh ya kalau berminat dan merasai yang Neeza alami di Cyberview Resort & Spa, ada promosi tau! ya, jom grab cepat :-) KLIK SINI

Cyberview Resort & Spa
Alamat: Persiaran Multimedia, Cyberjaya, 63000 Cyberjaya, Selangor, Malaysia
Telefon: +60 3-8312 7000
Website: www.cyberviewresort.com
Facebook: Cyberview Resort & Spa
Instagram: @cyberviewresort

Salam sayang,
Neeza.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 JIAKREATIFELT.