Monday, 27 February 2017

Milagro Coffee Dengan Herba Patawali Usaha Mencegah Diabetes dan Darah Tinggi

Assalammualaikum
Hidup di zaman sekarang ini yang terdedah dengan pelbagai penyakit membuatkan ramai di antara kita yang sudah mempunyai kesedaran untuk menjaga kesihatan diri dan mengambil pelbagai inisiatif pencegahan.

Neeza sendiri pun sedang berusaha untuk menjalani kehidupan yang sihat dengan mengurangkan berat badan kerana obesiti pemangkin penyakit berbahaya terutama penyakit tiga serangkai iaitu jantung, diabetes dan darah tinggi. Dan sejarah keluarga sendiri iaitu mak mempunyai darah tinggi atau dikenali sebagai hypertension dan arwah ayah mempunyai kencing manis (diabetes). Selain berusaha untuk kurus dan fit, antaranya ialah dengan mengamalkan Milagro Coffee.
Mesti ramai yang tertanya Milagro Coffee ini apa kan?
Untuk pengetahuan semua Milagro Coffee ini diambil dari perkataan dari 3 bahasa iaitu :
  • Melayu - Ajaib
  • English - Miracle
  • Spain - Milagro

MILAGRO adalah singkatan dari :
  • MIL - singkatan dari million herba yang dicipta Allah swt di muka bumi , dan
  • AGRO - bermaksud asli dalam ciptaan Allah swt 

Milagro Coffee merupakan satu kopi pracampur yang dicampur dengan kopi Arabika dan Robusta dan dipertingkatkan dengan beberapa estrak herba khas seperti Tinospora Crispa, Halia, Lada Hitam dan Rock Salt. Campuran kandungan herba ini membantu mencegah beberapa penyakit dan membantu menguatkan sistem imunisasi. 
Kandungan utama dalam Milagro Coffee iaitu Tinospora Crispa, atau lebih mesra dikenali sebagai Herba Patawali menjadikan Milagro Coffee ini lebih sihat dari minuman kesihatan lain yang berada di pasaran. Dan dari hasil kajian saintifik yang dijalankan d UiTM Puncak Alam ialah pengurangan yang ketara pada bacaan gula didalam darah selepas meminum Milagro Coffee secara konsisten selama sebulan.

Produk ini sebenarnya sudah  2 tahun di pasaran dan telah mendapat sambutan menggalakan. Terdapat banyak testimoni dari pengguna setelah mengamalkan minuman kesihatan ini. Minuman ni sesuai bagi semua kategori usia dan produk minuman Milagro Coffee pernah disiarkan di Harian Metro. Milagro Coffee ini juga bakal diperkenalkan melalui billboard dan produk ini juga akan diviralkan di media sosial melalui radio IKIM.FM.
Okay, ini Neeza sertakan video mengenai Milagro Coffee ini untuk keterangan lebih lanjut (tolong support Neeza dengan suscribe Neeza punya youtube channel).
Jadi sekiranya you alls berminat untuk mendapatkan Milagro Coffee ini, you alls boleh menghubungi di talian  011-27130797 atau 011-27130797 dan maklumat lebih lanjut di;
Facebook - Milagro Malaysia
Instagram- @milagro_coffee

Salam sayang,
Neeza.

Monday, 20 February 2017

Pembedahan dan Pengalaman Menginap di Mahkota Medical Centre, Melaka

Assalammualaikum,
Lama sungguh Neeza menghilang. Eleh, baru seminggu je pun. Hehe. Neeza sebenarnya baru pulang dari Melaka kerana jaga kakak ipar yang baru sahaja selesai melakukan pembedahan membuang cyst. Dan rawatan tersebut dilakukan di Mahkota Medical Centre, Melaka minggu lalu. Apa itu cyst? Boleh klik LINK ini

Neeza pun pada awalnya terkejut bila tiba-tiba kak ipar maklumkan yang dia nak buat pembedahan. Rupa-rupanya cyst tersebut telah membesar sehingga 5 cm dan doktor menyarankan untuk dia buat pembedahan itu sebelum cyst tersebut membesar dan pecah. Sebenarnya doktor dah suspect kak ipar Neeza ini ada cyst masa kelahiran pertama, Muiz, masa itu baru 1 cm tapi atas faktor tertentu makanya tertangguh.

Pembedahan itu dibuat di hospital Melaka kerana mengikut saranan syarikat insurans mengikut kepakaran doktor. Kalau di Batu Pahat, Hospital Pantai pakarnya untuk kanak-kanak *kelahiran dan kehamilan* dan kalau Mahkota Medical Centre, pakar gynae *rahim & IVF*. Gitulah kekdahnya sebab yang tanggung kos pembedahan itu pihak insurans. Ikut jelah.

Nasib baiklah Batu Pahat-Muar-Melaka tak jauh sangat. Memang nampaklah perbezaan antara hospital swasta dan kerajaan. Bayangkan sejam sebelum pembedahan, baru dapat bilik. Hehe. *kami pun datang lambat, pukul 12 baru sampai sebab tunggu Acik balik dari sekolah*.

Bila dapat bilik, terpegun jap. Agak selesalah bilik seorang ini. Ikutkan kak ipar dapat bilik untuk 2 orang, tapi bilik untuk 2 orang dah habis pula. Jadinya tinggal lah bilik seorang je yang ada. Nasib baik ada insurans yang tanggung. 

Barulah Neeza nampak kepentingan insurans ini. Yelah, selama ini rasa macam tak berbaloi je bayar bulan-bulan lepas itu kalau tak sakit, duit itu macam burn gitu. Tapi kita kena ingat sakit itu datang tak kira masa. Mungkin bukan hari ini tapi akan datang? Nak kata simpanan cash dalam bank banyak memang taklah, jadi insurans ini lah yang akan biayai bila sampai saatnya nanti. Insaf jap. Huhu.

Bila ada insurans ini, sekurang-kurangnya, kita dapatlah melakukan pembedahan itu oleh doktor pakar dengan singkat tanpa perlu menunggu lama, penjagaan yang sangat selesa dari staff dan nurse hospital serta keluarga dan rakan taulan yang berkunjung selesa untuk datang menjenguk dan ahli keluarga yang jaga pesakit pun sama-sama selesa.
Nampak tak bilik kak ipar ini? Siap ada day bed @ sofa tau. Ada meja dan kerusi lagi. Plug memang banyak. TV pun ada. Bilik ini memang siap almari, aircond, dan bilik air tau. Macam dekat hotel gitewww. Instead, dapat hospital wifi free. Hehe.

Memang tak bosanlah kalau kena jaga dia pun. Actually hari pertama itu je iaitu hari kak ipar operate itu, Neeza, mak, acik, dan Muiz tidur dekat hotel sebelah Mahkota Medical Centre, Melaka iaitu Hatten Hotel * review entri akan datang*. Hari seterusnya sampailah hari discharge, Neeza yang stay dekat Melaka jaga kak ipar sebab semua dah kena balik Muar-Batu Pahat sebab acik dapat cuti sehari, Muiz kena sekolah, mak pula ada kelas pengajian agama, makanya tinggal lah I yang cuti semester ini. Hahaha.
Muiz dan atoknya. Teheeee

Haah! Lupa yang bagus tentang hospital ini, memang nak pujilah, bab makanan. Neeza mengaku yang kebanyakan masa Neeza beli dekat luar terutama hunting makanan yang dok viral dekat Melaka ini. Kihkih. Tapi adalah sekali itu Neeza teringin nak cuba beli dekat cafe hospital. Belilah satu set ini, RM9.90 siap air Milo panas. Kalaulah semua restoran dekat Malaysia ini macam ini, nescaya tiada rakyat Malaysia yang gemuk.
Tengoklah portion medium carbohydrate (nasi), 3 portion besar fibre (sayur), 1 portion besar protein (ayam). 3 jenis sayur tau, bukan 1 je. Kebiasaan yang jual dekat luar, portion carbo yang melambak, sayur ler paling sikit. Kari ayam ini pun Neeza rasa tak ubuh santan atau susu, orang biasa panggil kari India. Memang healthy! Kalau dekat luar ini, healthy food delivery pun mencecah RM15-18.
Makanan untuk pesakit pun tak bosan. Muiz sampai request kalau mama dah sihat suruh mama dia masak lauk ikan fillet ini. Hahaha. Muiz yang habiskan makanan mama sebab mama tak ada selera. Muiz oh Muiz. Layankan jelah.

Oh ya, berdasarkan pengalaman Neeza setelah beberapa hari menginap di Mahkota Medical Centre, Melaka ini memang hari-hari penuh ramai orang kalah shopping mall uolls dan apa yang Neeza lihat kebanyakannya Chinese, mungkin dari Malaysia atau pun Singapura, dan ramai Melayu juga yang Neeza perhati bahasa percakapannya adalah dari Indonesia. Mungkin kos rawatan di sini murah dan mungkin juga kepakarannya terbukti terbaik. 

Jadinya, itu sahaja cerita Neeza hari ini. Mukadimah je ini. Nantikan entri seterusnya bila Neeza ada di Melaka adalah itu yang dibuatnya. Huhuhu.

Salam sayang,
Neeza.

Saturday, 11 February 2017

Bila dah Muat Pakai Peplum 2013..

Assalammualaikum
Semalam dok mengemas almari, selongkar punya selongkar terjumpa ini sepasang baju ini. Terdetik dalam hati,

"Lama sungguh tak pakai, muat ke tidak ini? Hmmm.. try fitting satlah"

Taraaaaaaaaaa...!!!

Bila larut malam~~~ charachacha..

Baju ini mak Neeza panggil baju Saloma, maklumlah baju peplum uolls. Baju ini kalau tak silap Neeza, tahun 2013 masa Neeza masih berada di Kolej Matrikulasi Johor. Maklumlah zaman itu kan memang famous amos design style ini.

Seingat Neeza baru 2 kali pakai baju ini, pertama masa kawan datang beraya, kali kedua masa pementasan teater untuk koko dekat Matrik. Jadi kain memang masih elok lagi.

Maklumlah nak pakai banyak kali dah tak boleh dah sebab badan dah dipam-pam sampailah paling teruk mencecah 100 kg masa nak masuk degree. Lagipun material kain sedikit panas. Maklumlah 2 lapis sebab berlining. Inilah akibat beli online. Hihihi.

Macam tak percaya dalam hati,

"Eh, eh... dah muatlah"

Masa fitting, memang rasalah perubahan sikit. Dekat pinggang memang rasa longgar londeh sampai kain cecah sapu lantai. Kena alter lah nampaknya. Hikhik. Kalau baju pula, bahu jatuh sikit je. Lengan je macam kurang selesa sikit. Hmmm, nak kena fokus pada upper body lah lepas ini.
Alaaaa, jangan kata Neeza dah kurus, sebab ini baru pandangan depan, pandangan sisi rasa gemuk lagi. Hahaha, cutting peplum + angle je semua ni. Hahaha. Selagi tak confident nak ambil gambar ala-ala passport selagi itu badan ini masih gemuk. Kena usaha lebih lagi lepas ini.

Anyway, yang kata Neeza edit bla bla bla sebelum ini *gambar pakai Tshirt pegang dumbell itu* dan bertambah galak sibuk kecam bila Neeza post gambar peplum ini, celah mana aku edit? Tak ada masa weyy. Tak percaya tengok gallery aku ini haaaa. Tak kanlah aku nak edit semua posing. Gilo apamu. Baik aku workout dari buang masa nak edit-edit ini.
Hahaha, Neeza tahu dan Neeza bersedia dalam setiap perjalanan kita, kita akan berjumpa dengan ramai orang dan tak semua yang kita jumpa itu akan sukakan kita. Cousin D dulu yang lagi gemuk dari Neeza dan dia yang terlebih dulu kurus teruk kena kot. Dari berat dia 160+kg sehinggalah 90+kg (ideal untuk ketinggian dia, memang tinggi gila), dia pernah kongsi cerita memang akan ada mulut yang macam cirit dok sibuk mengata, so ignore je, teruskan matlamat. 

Gemuk salah, kurus salah, apa yang betul ek? Hahaha.. dok sibuk mengata, kita tengok dia, sama tang itu juga, tak kurus-kurus pun. Huhuhu.

Apapun sekarang Neeza rasa puas hati sikitlah. Masih kena work hard untuk dapatkan ideal weight. Cutting itu dah nampak sikit dah. My goal right now is to lose weight with beautiful biola figure. Itu sebab Neeza memilih untuk diet dan workout bersama-sama. Memang payah tapi berbaloi.

Ya, jaga pemakanan sahaja memang boleh turun sebab formula 80% pemakanan 20% senaman. Cuma bila dah selalu stalk fitness celebrity, fitness model dan fitness guru, tengok body mereka mengancam. Tak naklah kurus macam papan, nak ada juga lekuk-lekuk. Kalau dapat abs 4 pack pun macam cantik juga. Hehe. Amboi jauh sangat ke depan kau, Neeza, fokus fokus turunkan lagi berat itu.

Okaylah sekian sahaja posting hari ini.

Salam sayang,
Neeza.

Thursday, 9 February 2017

Hasil Cabaran Kurus 15 Hari Body Dream Coco-S Drink

Assalammualaikum.
Bulan lepas, sebelum Neeza pulang ke Muar sempena cuti semester, Neeza telah mendapat undangan untuk menghadiri Hari Bersama Bloggers Body Dream Coco-S bertempat di Tous Les Jous Wolo Bukit Bintang pada 25 Januari yang lalu. Majlis ini diadakan bersempena untuk menyahut cabaran pihak Body Dream Coco-S Slimming Drink iaitu Cabaran Kurus 15 Hari Body Dream Coco-S Drink.
Sudah tentu Neeza tidak melepaskan peluang untuk sertai cabaran ini. Macam tau-tau je Neeza nak kuruskan badan. Aaahlah, baru perasan, yang setiap kali cuti semester je, mesti Neeza akan fokus untuk turunkan berat badan. Hehe,
#mybodygoals Admire gila figure Puan Sarra. untung Encik Hafiz :-D

Dalam majlis ini, kami telah diperkenalkan dengan produk Body Dream Coco-S Drink oleh pengasas produk Body Dream Coco-S, Puan Sarra Shahrin, Siap ada sesi testing itu! Maklumlah sebahagian besar di kalangan kami baru sahaja mengetahui tentang produk ini. Macam Neeza sendiri dah kenal produk ini lama dah. Bulan puasa tahun lepas, semasa menikmati hidangan Tudia Char Kuey Teow, Kota Damansara milik suami Puan Sara, Encik Hafiz. ENTRI DI SINI

Dan Neeza pun ada pengalaman consume Body Dream ini sebenarnya. Ceritanya begini, yang mana ada friend dengan Neeza di Facebook, Haneeza Mohamad dan follow Instagram @neeza02 , Neeza telah lose weight sebanyak 20 kg tahun lepas. Masa join program JK bulan Januari lepas, Neeza dah hilang dalam 5 kg. Lepas itu maintain je tapi kadang-kadang adalah turun naiknya.

Lepas raya, cuti semester selama sebulan, Neeza lost dalam 10 kg tanpa amalkan apa-apa produk. Bila naik semester 3, Neeza teruskan lagi diet sehingga lost 7 kg. Masa itu, Neeza ada alami plateau dalam proses berdiet walaupun Neeza dah workout dan diet ketat. Memacam cara cuba dah nak atasi berdasarkan saranan coach dan PT, tapi tak berjaya. Orang kata bila plateau, weightloss statik tapi incloss banyak. Kes Neeza lain, plateau yang kedua-duanya statik. Mungkin Neeza dah turun banyak sangat dalam sebulan tanpa alami plateau langsung, jadi once dah kena plateau, payah oi.

Sebelum Neeza give up, Neeza pun cuba ambil produk slimming. Tetapi kenalah research dulu tapi belum decide lagi nak beli brand apa. Bukan tak consider nak ambil fat burner dan protein shake, cuma Neeza tak suka rasanya. Dan sekiranya tak workout secukupnya, nanti dia bertukar kepada lemak dan berat badan pula bertambah. Kata nak kurus, sekali gemuk. Hahaha.
Kebetulan, Neeza ada cerita dekat kakak angkat Neeza yang bekerja di Setia Alam ini.  Dia pun bagilah Neeza produk Body Dream *free*, katanya dia beli dari kawan fitness Zumba, tapi tak sempat nak consume atas kesibukan meeting dan selalu ke luar negera. Dia pun jenis selalu skip makan sebenarnya. Itulah Neeza pun hairan, kenapa dia rajin beli produk-produk slimming ini? Katanya mudah terpengaruh. Haha, suka hati kaulah kak. Jadinya dari membazir terbuang, baik bagi Neeza je katanya. Apa lagi, pucuk dicita ulam mendatanglah. Hehe.

Masa itu dia bagi Neeza 2 kotak tapi isinya, sachet bagaikan sekotak setengah sebab dia dah consume separuh. Bila hari keempat baru berat turun sedikit demi sedikit. Lepas itu, Neeza pun kenkadang je consume terutama time mood malas nak pergi workout dan diet. Masa itu lost dalam 5 kg jugalah.. Bagi Neeza, tak salah nak consume slimming product janji kita rajin selidik, ada ilmu, kita tahu apa yang kita buat itu betul dan apa yang kita makan itu selamat.

Yang membuatkan Neeza terus setuju dengan tawaran kakak angkat Neeza yang nak bagi Body Dream ini pada Neeza, free itu itu lain ceritalah, hehe tapi Neeza dah tahu dah produk ini memang okay setelah diperjelaskan oleh Puan Sarra sendiri masa pertemuan kami di Kota Damansara pada bulan Ramadhan itu. 

Dan sekali lagi, Puan Sarra introduce tentang kandungan dan cara pengambilan Body Dream Coco-S Drink dalam majlis ini. 
Antara isi-isi kandungan Body Dream Coco-S:
Cara pengambilan:
1 sachet sahaja setiap hari. Selepas sarapan atau sebelum makan tengahari.

Pengguna:
Lelaki dan perempuan. Seawal 13 tahun (bimbingan dari ibu bapa) sehingga dewasa.

Harga: 
1 kotak = 15 sachet = RM95

Haaa, sebelum Neeza lupa,  kalau anda consume Body Dream Coco-S Drink, anda umpama berjogging 5 km. Jika alami pening atau degupan jantung laju, disarankan untuk amalkan separuh sachet sahaja. Dan seeloknya bila dah amal Body Dream Coco-S ini kena banyakkan minum air tau.

Dan bestnya tentang Body Dream Coco-S Drink ini ialah rasa coklat, Swiss Coco. Bagi pendapat Neeza, bila dah consume Body Dream Coco-S Drink, ia dah mengurangkan kadar craving anda pada manisan, jadi tiada masalah untuk anda mahu cut sugary dalam meal lelain itu. Kuranglah sikit seksa dari buat diet yang totally tiada rasa manis sebab rasa coco dalam Body Dream ini dah cukup dah ada nikmat manis itu. Sweetness of life gitewww.

Kalau rajin godek Instagram Body Dream Coco-S Drink ini, kebanyakan testimoni-testimoni datang dari pengguna yang berstatus jururawat dan polis. Seperti kita tahu pekerjaan seperti polis ini, mereka ada saringan dan ujian dari segi fizikal dan mental sebelum layak bergelar polis. Badan kena fit (ada ukuran dikehendaki) dan cergas, paling utama kena bebas dari segala bahan-bahan larangan.
Nak jadi polis mana boleh gemuk, nak kejar penjenayah itu. Tapi kena consider juga kalau nak ambil produk. Maklumlah produk-produk dekat pasaran sekarang sekarang ini terutama yang tang sado itu semua itu, adalah beberapa yang dah dikenalpasti letak steroid etc untuk energize muscle ketak-ketak itu. Kalau consume juga, bikin nangis bucu katil je kan, dah itu kena lupakan hasrat jadi polis.

Jadinya, bila dah banyak testimoni datang dari polis, makanya apa? Body Dream Coco-S Drink ini memang selamatlah untuk consume nak turunkan berat badan dan ia merupakan rumusan dari natural ingredients. Dan ada kelulusan GMP dan HACCP tau. Itu yang membuatkan Neeza bertambah tambah yakin Body Dream ini.

Jadinya Cabaran Kurus 15 Hari Body Dream Coco-S Drink telah berlangsung dan bermula pada 26 Januari 2017 sehingga hari ini 9 Februari 2017. Apakah hasilnya terhadap Neeza?

Jeng jeng jeng ....

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Taraaaaaaaaa!

SEBELUM 
Berat: 84.5 kg
Ukur lilit: Pinggang ( 31 inch) Peha (24 inch) Lengan ( 14 inch)
Kembangnya badan oi 3 bulan tak diet dan workout

SELEPAS
Berat: 79.6 kg
Ukur lilit: Pinggang (29.8 inch) Peha (22 inch) Lengan (13 inch)
Gambar paling latest semalam lepas arm workout, no edit okay! Maybe pakaian gelap :-p

Selama 15 hari ini, Neeza akui memang selalu workout sebab dah duduk rumah, bukan buat apa sangat pun selain kerja-kerja rumah. Menghadap drama Korea selalu pun jemu. Hilang-hilang bosan, bergeleklah Zumba, Aerobik, dan home workout. Seronok tau. Hahaha.
Masa merayap pergi Melaka dengan bff cari Coconut Shake & Kuih Keria Gula Melaka Batu Berendam yang viral
Tapi bila tang makan, hehehe. Neeza pun bukannya diet strict. Selalu je terbabas lagi-lagi kalau anak-anak buah balik. Memang makan sesedaplah. Lagi-lagi bila kita ini jarang balik Muar, muncul lah makanan-makanan yang selalu tak jumpa dekat Shah Alam sana, memang tergugatlah selalu. Itu belum part, bila dah jumpa bff yang jarang ketemu, memang kerja kami merayaplah, jalan-jalan cari makan. Hahaha. Kalau tak, mesti turun banyak lagi ini sebenarnya. Huhu
Lagipun Puan Sarra ada cakap yang "Body Dream ini tak perlu berpantang makan, tidak perlu berdiet ketat malah kita boleh makan seperti biasa."

So, ada apa hal? :-p

Yang penting, Neeza happy sangat sebab dah dapat balik bentuk badan yang Neeza usaha gila-gila 3 bulan lalu sebelum Neeza berhenti diet dan workout sepenuhnya gara-gara stress assignment dan final exam. Now nak mulakan misi baru iaitu #roadto70kg.
Apapun tahniah dekat kawan-kawan blogger yang sertai juga cabaran ini. Tengok whatsapp pagi tadi, ramai juga lose banyak setelah amalkan Body Dream ini. Bagus-bagus. Apa yang penting, amalkan gaya hidup sihat.

Buat pembaca sekalian, sekiranya anda berminat untuk mencuba produk Body Dream ini, anda boleh dapatkannya menerusi;

Instagram: @bodydream.official

Salam sayang,
Neeza

Friday, 3 February 2017

Majlis Ulang Tahun Kelima Ritz Aromatherapy dan Pelancaran Produk Terbaru

Assalammualaikum
Hello Februari! Bulan cuti untuk Neeza, maklumlah dah habis exam pertengahan Januari yang lalu. Habis sahaja final exam, sibuk pergi event sana sini sebelum balik Muar Februari ini dan ketika inilah baru ada masa nak update blog.
Antara event yang Neeza hadiri bulan lepas iaitu pada hari Ahad 15 Januari 2017, Neeza telah diundang ke Majlis Ulang Tahun Kelima Syarikat Ritz Aromatherapy di Hotel Prescott, Kajang. Kali ini Neeza pergi bersama-sama best friend blogger, Sti dari blog www.ctnurazwan.com dan juga Fiera www.syafierayamin.com.
Bertemakan hijau dan putih dan slogan, Get Together, majlis ini diadakan untuk menyambut ulang tahun kelima Ritz Aromatherapy dan juga pelancaran produk terbaru dari mereka.
Sebelum majlis bermula, kami dihidangkan dengan jamuan ringan.

Majlis ini telah diacarakan oleh pengacara majlis, kemudian, majlis diserikan dengan bacaan doa dan seterusnya ucapan dari Puan Rita Omar, selaku pengasas Ritz Aromatherapy. Antara perkara yang disampaikan dalam ucapan beliau ialah asas permulaan syarikat beliau, hala tuju perjuangan beliau dalam membangunkan Ritz Aromatherapy, kata-kata inspirasi dan sumber kekuatan beliau.
Dan sebelum majlis berakhir dan sesi bergambar, majlis telah dilancarkan oleh Puan Rita Omar disertai oleh keluarga Ritz Aromatherapy.
Syarikat ini telah diasaskan oleh Puan Rita Omar juga merupakan Pengarah Syarikat Ritz Holistic Aromatherapy Clinic and Academy. Pertama kali bertemu dengan Puan Rita membuatkan Neeza rasa teruja dan terpegun dengan wajah anggun beliau. Personalitinya yang mempersonakan dan wajahnya yang berseri, siapa sangka Puan Rita baru sahaja berumur 48 tahun ibu kepada 4 orang cahaya mata dan telah mempunyai 3 orang cucu.
Ini mungkin kelebihan beliau dalam mengamalkan aromaterapi dalam kehidupan beliau. 

Pada mulanya, Neeza ingatkan aromaterapi ini hanya terhad kepada minyak aromaterapi yang dijual di spa. Sangkaan Neeza salah sama sekali apabila dijelaskan oleh Puan Rita Omar. 

Bagi yang tak mengerti maksud aromaterapi ini sebenarnya ialah rawatan mengunakan wangian. Aromaterapi ini ialah penyembuhan pelbagai rupa yang menggunakan minyak pati tumbuh-tumbuhan romatik untuk menggalakkan kesihatan badan dan ketenangan fikiran. Apabila menghidu aroma minyak pati ini (setiap aroma mempunya fungsi tertentu), ia akan bertindak balas ke dalam fungsi otak dan apabila disapu ke kulit, ia akan bergerak melalui salur darah dan seterusnya menggalakkan penyembuhan di seluruh badan

Tidak terhad hanya kepada minyak pati, Ritz telah mengeluarkan hampir 30 lebih pelbagai  produk berasaskan aromaterapi, antaranya set penjagaan kulit dan wajah, wangian dan produk spa. Patutlah wajah Puan Rita sangat berseri-seri kan, rupanya dia juga mengeluarkan formulanya sendiri untuk produk penjagaan wajah berasaskan aromaterapi dan mengamalkannya.
Pada majlis sempena Ulang Tahun Kelima Ritz Aromatherapy ini, Puan Rita juga telah melancarkan produk-produk terbaru dari rangkaian Ritz Holistic Aromatherapy Clinic and Academy. Antaranya ialah Natural Anti-Ageing Oil, Pigmentation Serum, Mumtaz (Semburan Rambut Hijabis), dan arometherapy car perfume.
Dan tetamu-tetamu yang hadir ke majlis ini dapat mencuba produk-produk keluaran Ritz Aromatherapy.
Pihak Ritz Aromatherapy juga telah memberi peluang kepada Neeza untuk Neeza cuba sendiri iaitu 4 buah produk ini terdiri daripada Sabun, Natural Anti-Ageing Oil, Pigmentation Serum dan Mumtaz. Tak sabarnya nak cuba. Jadi, nantikan tau review Neeza akan datang.
Neeza juga telah berpeluang untuk merasai sendiri produk keluaran terbaru Ritz Aromatherapy iaitu wangian kereta berasaskan aromaterapi. Terdapat 4 wangian iaitu Epal, Oren, Lavender dan Rose. Neeza paling suka wangian rose ini dan fungsi rose adalah untuk melegakan stress. Sesuai benarlah dengan Neeza yang selalu tension ini. Hihi.

Ritz Aromatherapy ini bukan sahaja mengeluarkan produk malah syarikat Ritz Holistic Aromatherapy Academy ini menyediakan perkhidmatan untuk sesiapa yang ingin belajar mengenai arometerapi dengan lebih mendalam. Puan Rita merupakan certified trainer arometherapist daripada UK dan beliau sangat berpengalaman luas dalam bidang ini.

Apapun terima kasih kepada Puan Rita Omar dan Ritz Aromatherapy kerana telah menjemput Neeza dan kawan-kawan blogger ke sambutan Majlis Ulang Tahun Kelima Ritz Aromatherapy. Makanan pun sedap-sedap belaka dan layanan dari keluarga Ritz Aromatherapy sangatlah baik. Doa kami semoga Ritz Aromatherapy terus sukses dan berjaya bukan sahaja di pasaran tempatan malah pasaran antarabangsa. Amin ya rabalamin.

Salam sayang,
Neeza.

Review GT Mobile GT-888 Kini Berada di Malaysia

Assalammualaikum

Ingat lagi tak entri Majlis Pelancaran GT Dollar ini? Okay, pada hari majlis pelancaran tersebut juga, GT Group menerusi GT Mobile telah memperkenalkan dua buah telefon pintar iaitu GT-866 dan GT-888 yang berharga SGD 258 dan SGD 368.

Mungkin ada yang tertanya, adakah GT Mobile ini jenama baru di Malaysia? Ya, untuk pengetahuan semua, GT Mobile ini cukup dikenali di negara jiran iaitu Singapura kerana ia telah dicipta dan dihasilkan di sana. Sudah tentu kualiti produk-produk keluaran GT Mobile adalah bagus dan seiring dengan perkembangan teknologi kini.

Setelah mengambil kira pelbagai faktor serta potensi yang cukup baik di Malaysia, GT Mobile mengambil langkah untuk menembusi pasaran di Malaysia pula.

Kepada sesiapa yang sedang mencari telefon pintar yang baru atau pun kaki teknologi yang sentiasa ingin mencuba teknologi yang baru, mungkin anda boleh mempertimbangkan telefon pintar ini. Cubalah lihat spesifikasi GT-888 ini

SPESIFIKASI GT-888
  • Operasi sistem Android Lollipop 5.1.
  • Dikuasakan oleh 64bit Quad core 1.0GHz
  • 2GB RAM + 16GB ROM, sokongan MicroSD sehingga 64GB
  • Paparan skrin 5.5 inchi.
  • Kamera hadapan 5MP dan kamera belakang 8MP.
  • Dua pilihan warna iaitu Metal Grey dan Silk White.

Keistimewaan utama GT-888 berbanding telefon pintar yang lain ialah fungsi HotKnot yang memudahkan pengguna berkongsi foto, muzik dan fail dengan hanya perlu menyentuh skrin antara dua peranti melalui WiFi.

REVIEW
Tak guna sembang lebih kalau tak cuba sendiri kan? Hehe, Neeza pun dah ada tau telefon GT-888 ini. Sebenarnya Neeza memang nak hadiahkan mak telefon baru. Maklumlah tengok telefon mak yang sekarang dah teruk sangat kondisi chrome calar balar, storage yang tak cukup, jadi Neeza pun nak hadiahkan telefon ini untuk mak.

Tapi, sebelum nak terangkan kepada mak nak guna macam mana, apa ciri yang best, Neeza unboxing dulu  dan guna seketika sebelum bagi pada mak sepenuhnya. Maklumlah golongan seusia mak memang tak berapa mahir nak guna teknologi yang cecanggih ini. Huhu, bukan buruk siku okay! 

Berdasarkan pemerhatian Neeza sendiri, design telefon ini memang cantik dan ekslusif, lagi-lagi kalau pilih warna Metal Grey ini. Saiz skrin 5.5 inch dan berat 160gram, ringan, skrin sangat jelas dan terang. Untuk Neeza, saiz skrin memang cun dah, tak adalah nanti mak lupa letak telefon dekat mana, sebab besar sangat nanti mak tak selesa nak letak dalam beg dan kalau kecil sangat pun nanti dia lupa pula. Hihi.
Setiap kotak GT-888 didatangkan dengan;
  • 1-Telefon pintar GT-888
  • 1-Bateri
  • 2-Screen protector
  • 1-Pengecas berserta kabel
  • 1-Casing jenis Silicon
  • 1-Earphone

Dari segi ketahanan bateri sangat mengagumkan Neeza. Bayangkan sebelum Neeza balik Muar, Neeza dah caj telefon itu 100 peratus, Neeza cuba test dari 28 Januari 2017 sehinggalah semalam 2 Februari 2017 tanpa sebarang penggunaan dan caj, bateri tinggal 2 peratus. Tahan 6 hari beb,

Kalau dua buah telefon jenama lain yang Neeza miliki sekarang, satu itu mungkin dapat bertahan 3 hari dan satu itu bertahan sehari je tanpa penggunaan. Memang kena standby powerbank sentiasa untuk dua buah telefon itu.

Tapi tidak untuk GT-888 ini sebab ia sangat tahan lama. Ini kerana GT-888 didatangi dengan bateri berkapasiti 2550mAH. Dan bukan itu sahaja, GT-888 juga hanya memerlukan masa hanya selama 15 minit untuk mengecas bateri sebanyak 35%. Kejap je dah cas sebanyak itu. Hebat bukan?

Selain daripada saiz skrin, berat telefon, ketahanan bateri dan cas, kamera sangatlah penting untuk Neeza mempertimbangkan sebelum membeli sebuah telefon. GT-888 didatangkan dengan kamera belakang, 8MP dan kamera depan, 5MP.

Nampak macam sikit je kan tapi sebenarnya 8MP itu merupakan 8MP OV8865 yang merupakan kamera 8MP terbaik di dunia tau di mana kamera ini menawarkan amazing low-light performance dan shooting gambar pada waktu malam terutamanya.

Dilengkapi dengan image sensor, 0.3s untuk fokus membuatkan gambar lebih jelas dan sharp. Lihatlah hasil yang Neeza ambil ini menggunakan kamera 8MP telefon GT-888 ini. Memang wowlah!

Dan yang ini pula hasil selfie untuk kamera depan 5MP (face beauty).
Di samping itu, GT-888 mempunyai fungsi timeslap yang mencepatkan video untuk dirakam. Sesuailah untuk meraka yang suka merakam video atau mempunyai kerjaya yang berkaitan, contohnya instafemes. Hikhik.

Haaaaa, sesuai untuk mereka yang selalu mengambil gambar tak kiralah selfie ke atau ambil gambar biasa, pengguna GT-888 dah boleh terus edit gambar. Lebih kurang ciri Iphone, jadi kalau pengguna Iphone yang berhijrah guna Android tak adalah ralat sangat. Dan untuk kaki selfie, ada beauty face mode tau, kihkih, terasa flawless terasa wajahku sangat berharga. Hehe.

Menarik mengenai GT-888 ini tentulah ia mempunyai fungsi dual sim, sesuai untuk pengguna yang mempunyai dua nombor telefon yang kebiasaannya untuk asingkan nombor untuk urusan kerja dengan client dan peribadi (keluarga dan kawan-kawan). 

Haaaa! Sebelum terlupa, dalam GT-888 ini telah siap didatangi dengan apps GT Dollar dan GT Watch di mana bolehlah shopping dengan mudah menerusi e-wallet. Yeayyy!

Dan akhir sekali, bila beli GT-888 ini ia didatangi terus dengan skrin protektor dan casing sekali. Maklumlah selalu kalau beli telefon, tauke kedai yang untung selalunya sebab caj harga telefon tak termasuk skrin protektor dan casing. Lepas itu caj memahal untuk skrin protektor dan casing. Grrr.. Kalau beli GT-888 terus dah termasuk dalam kotak. Pengguna GT-888 juga yang untung. Huhu.
Hat nih try selfie dengan Anis pula :-p

Setakat ini jelah ulasan yang Neeza tahu pasal telefon GT-888 keluaran GT Mobile. Ingin diingatkan, ulasan ini berdasarkan keperluan Neeza sendiri sebagai pengguna yang biasa. Huhu.

Jadinya kalau anda berminat nak cuba GT-888 boleh layari SINI atau sekiranya ingin mengetahui lebih lanjut mengenai GT Mobile, boleh layari;

Website: www.gtmobile.sg
Instagram: @gtmobilesg / @gtgroupofficial
Twitter: @gtmobilesg

Salam sayang.
Neeza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 JIAKREATIFELT.