Friday, 15 December 2017

Nak Diet Semula, Antaranya Nak Amalkan NUTRIbrown Rice

Assalammualaikum dan hai semua,
Kejap sahaja masa berlalu kan? Kita hampir dah nak sampai penghujung tahun 2017. Terus terang Neeza tak sabar nak mulakan tahun 2018 kerana cukup.. cukuplah Neeza berehat selama setahun ini dan kini Neeza kembali ke berat badan yang asal sebelum Neeza pulun untuk kurus pada tahun 2016.

Neeza akui Neeza agak rasa tertekan bila tengok galeri album Facebook. Ya, makanan buat kita gembira tapi kegembiraan itu hanya seketika. Neeza rindukan "healthy lifestyle". Bila dah kurus, Neeza dapati diri Neeza teramat gembira. Terasa seperti dilahirkan semula. Neeza rasa lebih yakin untuk teruskan kehidupan ini dengan memori yang indah. Buktinya, Neeza banyak ambil gambar selfie bila dah kurus. Dan sekarang, memang Neeza jarang upload gambar baru. Sebab Neeza tahu Neeza dah kembali bulat. :') Keyakinan merundum. Justeru itu, Neeza ambil keputusan tahun 2018 ini Neeza nak mulakan semula apa yang Neeza pernah lakukan pada tahun 2016. 

Langkah pertama itu penting dalam sesebuah perjalanan. Lantas, Neeza buang semua makanan yang tak berkhasiat dalam peti ais dan isi dengan makanan sihat. Nasib baiklah tak banyak yang Neeza perlu buang sebab Neeza dah jarang masak akhir-akhir ini atas kesibukan Neeza dalam menyiapkan tugasan di kala akhir semester ini. Kemudian, Neeza rangka semula plan diet yang bakal Neeza lakukan. Antaranya ialah Neeza nak amalkan semula minuman beras perang iaitu, NUTRIbrown Rice. Sebenarnya Neeza dah amalkan masa Neeza nak maintain berat badan tapi itulah salah sendiri, lupa daratan terus tinggalkan semua, sekarang padan muka kenalah mulakan balik diet.

My favourite flavour of #NUTRIbrownRICE is chocolate because chocolate is ❤️. #harddiefan #chocolatelover That's why I read with romance novel too although it has sad ending tho. πŸ˜‚ Waaaaa. - - - Dah lama sangat tak baca Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck ni. Dekat rumah Johor sana ada first original copy dalam Bahasa Indonesia (siap signature writer). Mak I punya novel πŸ’hmm romantis juga mak I πŸ€”. Dan nak membacanya macam 🐌banyak perkataan yang tak faham bahasa Melayu Indonesia level tinggi juga tu tapi air mata tetap banjir huhu 😭 Therefore, now trying to read with Malaysian version. So, let's begin.. Bismillahirahmanirohim 😘 #dinner #tooheavytoeatcomplexcarbo #fortoday #replacewithhealthydrink #notslimmingdrink #fitjourney #fitlife #fitnessblogger #neezaweightlossjourney #lifestyleblogger #lossweight #pulunkuruslepasraya #heartbrokenshouldgorgeous #notendupfatty #behappy #lifeisfullofhappiness #lifeisbeautiful
A post shared by MM (@neeza02) on



Produk Nutribrown Rice ini berasaskan beras perang yang telah terbukti akan khasiatnya untuk tubuh badan di mana ia adalah minuman yang sesuai untuk turunkan berat badan dan mengawal kolestrol.
Beras perang ini ternyata menyihatkan kerana mempunyai pelbagai khasiat seperti antioxidant, rendah gula, rendah kolestrol, natural vitamin dan mineral. Coach-coach Neeza sangat sarankan untuk Neeza amalkan beras perang sebab beras perang ini bersamaan 100% whole grain yang sangat diperlukan oleh tubuh badan seorang manusia. Lebih cepat dan tahan lama kenyang dari beras biasa.

Minuman beras perang ini adalah oganik dan semulajadi di mana ia memperoleh Standard Keselamatan Makanan yang tertinggi iaitu ISO22000 dari United Kingdom Accreditation Services. Sebenarnya kan minuman Nutribrown Rice ini terkenal tau bukan sahaja dijual di Malaysia dan Singapura malahan ada di pasaran China, Singapura, Hong Kong, Korea dan Eropah. 

Penyediaan untuk minuman beras perang ini sangatlah mudah. tuang serbuk Nutribrown rice dan letakkan air panas 100ml - 200 ml ke dalam cawan. Kemudian gaulnya. Kalau datang mood malas astagfirullahalazim nak masak memang ambil sepaket Nutribrown rice ini.

Menariknya Nutribrown Rice ini didatangkan dengan pelbagai perisa iaitu;

1. Original No added Sugar
 2. Honey
 3. Original
 4. Chocolate
5. Oat with Soy Lecithin

Neeza suka sangat dengan produk Nutribrown rice ini sebab teksturnya lembut dan halus, ala-ala minum smoothie gitu. Kalau berdiet seeolaknya pilih no-added sugar, tapi tak salah sekali sekala kita pelbagaikan. Kesukaan Neeza tentulah Chocolat dan Oat with Soy Lechitin. 

Lagipun, Nutribrown rice ini juga mudah dapat di mana-mana pasaraya terpilih. Neeza adalah juga perasan dekat pasaraya Jaya Grocer dekat NU Sentral ada jual Nutribrown Rice. Dan Neeza bercadang nak memborong Nutribrown Rice ini dekat pasaraya Giant Seksyen 7 sebab sekarang tengah ada sales. RM10 je sekotak. Fuhh, tak sabar nak tunggu esok.
My favourite
Jadi pada anda yang nak melaksanakan misi kurus macam Neeza, jom grab minuman Nutribrown Rice ini. Diingatkan ini bukan produk kurus tapi ia adalah makanan tambahan yang mengenyangkan. Doakan ya semoga misi Neeza terlaksana. Kali ini Neeza tak nak dah lupa daratan. Penat asyik kurus gemuk kurus gemuk. Hahaha.

Untuk maklumat lebih lanjut,
Facebook: https://www.facebook.com/NutriBrownRiceMalaysia
Website: http://www.nutribrownrice.com

Salam sayang,
Neeza

Wednesday, 13 December 2017

Merealisasikan Impian Perkahwinan di Hari Terbuka Red Ribbon Wedding Works

Assalammualaikum dan hai semua,
Oh.. this is what I am looking for. Meriah dan simple. Dahlah warna kesukaan pink. Wah Neeza, suka betul tengok gambar perkahwinan orang. Ditambah dengar lagu Selamat Pengantin Baru dendangan arwah primadona Saloma ini. Rasa macam esok nak kahwin je. Hahaha.
Kemain lagi..

Maklumlah Neeza pun dah tak lama lagi je nak graduasi, mana tahu kot-kot jodoh sampai. :-p Mana tahu kan. Hahaha. Berangan! 

Kalau nak tahu Neeza jadi macam ini gara-gara penangan skroll timeline Facebook, orang bertunang, malam berinai, akad nikah. Bila buka Instagram, pun sama, penuh gambar majlis bersanding lah, majlis sambut menantulah. Maklumlah sekarang kan cuti sekolah kan?

Buat pasangan yang merancang bakal mendirikan rumah tangga, tak sempat nak buat tahun? Jangan bimbang, tak lama dah lagi kita akan masuk ke tahun baru. Jadi sementara itu, Neeza nak ajak anda jom datang ke Hari Terbuka Red Ribbon Wedding Works.
Red Ribbon Wedding Works bakal mengadakan Hari Terbuka di Dewan SM Syahidzuan Bangi dan telah menjemput pasangan bakal pengantin dari kawasan Bangi dan Selangor untuk datang ke Hari Terbuka, yang diadakan pada hari Ahad, 17 Disember 2017. Ia bertujuan memperkenalkan Pakej Perkahwinan dengan kerjasama Red Ribbon Wedding Works dan Dewan SM Syahidzuan, catering, fotografi yang pada masa ini merupakan salah satu pakej perkahwinan terbaik di area Bangi.

Hari Terbuka ini akan diadakan dari pukul 12 tengah hari hingga 7 petang ini akan menampilkan tema "tropicale garden", yang menjadi trend pengantin pada masa kini.  Selain itu, ada diadakan “Taste Food”, perundingan pakej perkahwinan, pratonton fotografi, dekorasi pelamin dan dewan serta kemudahannya.
Tetamu akan dapat melawat Dewan SM Syahidzuan dan melihat serta merasakan seperti acara perkahwinan sebenar yang dikelolakan oleh Red Ribbon Wedding Works. Venue tersebut akan di setup bertemakan perkahwinan, membolehkan para tetamu membayangkan bagaimana hari impian mereka bakal kelihatan nanti. 

Untuk pengetahuan semua, Red Ribbon Wedding Works memilih untuk bekerjasama Dewan SM Syahidzuan kerana dewan ini merupakan salah satu tempat yang paling selesa, nyaman dan berkelas untuk melangsungkan majlis indoor ala "Industrial Chic Wedding". Dewan ini juga telah menyaksikan beberapa majlis perkahwinan dengan jayanya pada tahun 2016 dan 2017. Dengan dalaman yang bersih, dilengkapi dengan air cond, berkarpet dan kerusi chiavari yang kini menjadi trend dikalangan tetamu. Dewan ini bakal menjadi venue yang menjanjikan untuk banyak lagi acara yang akan datang.

Menarik kan?

Oh ya, masa inilah bakal pasangan yang datang ke Hari Terbuka ini berpeluang untuk berkomunikasi bertanyakan terus secara habis-habisan kepada “team” perunding perkahwinan. Maklumlah majlis perkahwinan kita mestilah nak yang terbaik sebab inilah permulaan hidup kita bersama pasangan halal tentulah kita mahu kenangan yang indah kan.
antara hasil sentuhan Red Ribbon Wedding Works
Jadi datanglah dan alami servis yang sememangnya dipercayai, serahkan sahaja kepada Red Ribbon Wedding Works untuk mengelola hari istimewa anda dan memastikan segala-galanya berjalan dengan lancar semasa anda dan orang yang anda sayangi menikmati saat – saat indah di hari perkahwinan anda nanti.

Masuk adalah PERCUMA tau! Dan pihak Red Ribbon Wedding Works akan memberikan “goodie bag” kepada pasangan yang telah RSVP.

Cepat-cepat RSVP dan datang tau. Di bawah ini Neeza attach kan sekali lokasi Dewan SM Syahidzuan. In Shaa Allah, Neeza akan datang pada hari Ahad ini biarpun masih mencari pasangan nak datang bersama. :-p  Jodoh I masih sesat lagi tapi I suka tengok dekorasi perkahwinan. Hahaha.
Jom ramai-ramai kita ke Dewan SM Syahidzuan Bangi. Jumpa di sana!

Untuk maklumat lebih lanjut,

Facebook: RedRibbonWeddingWorks
Instagram: @redribbonweddingworks

Salam sayang,
Neeza

Tuesday, 5 December 2017

Demo Masakan Chef Selebriti Menggunakan Produk Pacific West di Tefal Carnival Sale

Assalammualaikum dan hai semua,

Dalam kesibukan Neeza meniti akhir semester ini yang tinggal lagi 4 minggu sahaja sebelum peperiksaan bermula, Neeza sempatlah menghadirkan diri ke Tefal Carnival Sale yang bertempat di Shah Alam Convention Centre (SACC) Seksyen 14. Sebenarnya, Neeza datang untuk melihat demonstrasi masakan daripada chef-chef Selebriti menggunakan produk masakan daripada Pacific West dibantu dengan peralatan inovatif  di dapur dan rumah iaitu Tefal.
Neeza rasa sungguh teruja kerana ini merupakan pengalaman pertama Neeza datang ke karnival yang berkaitan dengan masakan dan makanan seperti ini. Lagi-lagi bila akhir-akhir ini Neeza aktif ke dapur untuk masak juadah sendiri. Maklumlah nak jimatkan dan hujung sem ini. Jadi faham-fahamlah ekonomi pelajar macam mana ya tak? Hehe. #blushing
Oh ya, lupa nak bagitahu dekat anda semua, Cook Show with Celebrity Chefs ini diadakan oleh Pacific West dengan kerjasama Tefal bersempena melancarkan dan memperkenalkan produk keluaran baru daripada Pacific West iaitu  Cheezy Fish Fillets yang mana telah diperbaharui dengan dua jenis keju telah yang digunakan iaitu mozzarella dan keju Nacho premium, disaluti dengan serbuk roti Jepun, memberikannya aroma yang unik dan keranggupan yang ketara di dalam Fillet Ikan Pacific West Cheezy ini semakin sedap.
Inilah rupa Cheezy Fish Fillets. Setiap sekotal ada 3 ekor ikan. Siap dapat free cheezy stickuntuk mencantikkan hidangan tau.

Bestkan produk daripada Cheezy Fish Fillets ini? Oh ya, mungkin ada di antara pembaca blog Neeza ini mungkin ada yang belum mengenali tentang Pacific West ini.

Pacific West telah ditubuhkan di Australia pada tahun 1995. Pacific West telah berkembang menjadi antara jenama makanan laut segera yang perlu ada di setiap rumah. Kepelbagaian wariasi rangkaian produk Pacific West telah menjadi pilihan dan memenuhi citarasa keluarga. Apa yang menarik nya tentang produk Pacific West boleh didapati di lebih daripada 20 buah negara di seluruh dunia dan paling terkini boleh didapati di Disneyland (Paris, Hong Kong dan Shanghai). Dan pastinya halal dan mendapat pengiktirafan Jakim untuk pasaran Malaysia. 

Tiga orang chef terkenal telah dijemput untuk membuat demonstrasi masakan iaitu Chef  dari Pacific West iaitu Chef Leong,   pemenang Master Chef Dr Ezani dan Chef Bryan dari Yum Yum Publications.

Menariknya, setiap chef ini menampilkan kategori hidangan berbeza-beza mengikut kepakaran masing-masing yang membuatkan penonton dan pengunjung yang datang ke sini tidak boleh berganjak walau seinci untuk belajar masakan-masakan tersebut. Mungkin ada masakan yang kita dah selalu buat dan ada juga yang sangat baru dan inovatif. Apapun Neeza rasa seronok sekali!
Chef Leong menampilkan 3 resepi yang lebih berfokuskan kepada menu masakan barat iaitu, Trio CanapΓ© Cheezy Fish Fillets, Cheezy Fish Wholemeal Sandwich, dan Cheezy Fish Caesar Salad Cajun Crisp Onion Flower.
Chef Dr Ezani pula lebih mengenengahkan masakan Melayu iaitu Salt & Pepper Squids with Tiga Rasa Sauce dan Salted Egg Yolk Black Pepper Tempura Fish Fillets.
Chef Bryan dari Yum Yum Publications memperkenalkan masakan sihat iaitu Crispy Calamari with Pickles dan Tempura Fish Fillets and Mixed Vege Spring Rolls.
Jadi siapa kata produk masakan daripada Pacific West tidak boleh dipelbagaikan? Maklumlah Neeza tahu masih ramai yang masih mempunyai perspektif kalau makanan sejuk beku je mesti goreng, goreng dan goreng. Ya, pada asasnya boleh goreng tapi kita boleh olah masakan itu menjadi menu masakan yang lebih menarik, sedap dan sihat.

Paling seronok, produk-produk daripada Pacific West ini menjimatkan masa. Tak perlu nak susah hati memikirkan makanan mentah yang dibeli cepat rosak, jadi kita kena cepat-cepat masak. Kalau produk daripada Pacific West ini letak sejuk beku, settle masalah. Lagipun dah dibungkus secara baik berbeza makanan mentah. Apa nak risau kan?
Lihatlah ramai tau yang berkunjung ke sini. Maklumlah karnival pertama Tefal dan Pacific West
Setelah habis demonstrasi masakan daripada Celebrity Chefs, kenalah jalan-jalan tengok booth-booth yang dibuka sempena Tefal Carnival Sale ini. Pertama sekali, tentulah wajib singgah ke Pacific West. Dah rasa berkobar-kobar nak masak ini, mestilah kena dapatkan bahan-bahan masakan dulu.
Kalau datang ke sini, tentulah kena singgah dahulu ke booth Pacific West untuk dapatkan pelbagai produk sejuk beku. Kalau nak makan on the go pun boleh, siap digoreng dan boleh makan panas-panas.
Promosi yang berlangsung semasa hari Karnival. Satu set RM50 tau boleh dapat cooler bag secara percuma.
Neeza sampai rambang mata, nak ambil berapa banyak kotak. Harga pun cun.
Promosi lagi. Memang tak keruan aih.
Yang best kalau datang karnival ini kalau ada lucky draw. Sambil membeli belah, sambil masuk pertandingan. Mana tau nasib baik. Berbaloi apa.

Kemudian, Neeza melangkah ke ruangan Tefal. Rambang mata beb. Serius memang harga jauh lagi murah dari pasaran. Nak menangis je rasa. Kalaulah I banyak duit, I dah bolot beli setiap satu.
Barangan elekrik, barangan dapur, dan barangan rumah turut dijual dengan diskaun hebat.
 Rambangnya mata tengok peralatan buat kek ini. Nasib baik tak ada oven kalau tak I dah beli ini.
 Ini memang Neeza tak boleh tengok. Cuma RM20 setiap satu. 
Aduh tak boleh tengok harga kuali Tefal ini. Idaman I sangat ini. Maklumlah kualiti Tefal dah sedia terbukti terbaik. 

Lepas singgah Tefal, Neeza jalan-jalan tengok di bahagian Jasmine pula. Yang bestnya kan, Jasmine telah buat promosi di Facebook, seingat Neeza tak silap 200 ke 500 pengunjung pertama yang hadir ke Tefal Carnival Sale berpeluang untuk dapat beras percuma tau. Yang penting kena like FB page dan beberapa post serta tag 3 kawan.
Jadilah dapat beras percuma untuk 3 kali masak. Jimat jugak!
Haaa, Neeza nak cerita ini. Masa Neeza nak like FB itu semua nak dapat beras percuma kan, masa itu jugalah line internet UMobile ini buat hal. Memang tak ada line data. Mungkin sebab tak top up dan akaun kena bar. Hehe. Cuba pakai Wifi Selangor tak boleh, pakai SACC pun tak boleh. Kebetulan salah seorang abam-abam yang jaga booth Jasmine masa itu geram sangat tengok Neeza asyik tak dapat line, terus dia share hotspot dengan Neeza. Hahaha. Thank you so much!

Lepas itu ada juga ruangan untuk makanan organik tau. 
Ada juga bahagian untuk pencinta kopi dan pembuat kopi oleh Nescafe Dolce Gusto.
Tefal Carnival Sale ini memang menitikberatkan pengunjung-pengunjung yang hadir terutama yang berkeluarga dan mempunyai anak-anak. Kanak-kanak boleh main masak-masak atau mewarna dengan Faber Castel. Bagus tau ibu-ibu dan bapa-bapa datang ke sini. Kalau ibu-ibu sibuk membeli belah, kaum ayah bolehlah habiskan masa bersama anak-anak di sini dan sebaliknya. Tak adalah bosan sangat. 
Cantiknya dapur. Pinky~ I love it too. Hehe.
Seronok dan puas hati betul dapat datang ke sini. Bukan sahaja dapat belajar dan ilmu baru tentang menu masakan, bertemu dengan chef selebriti dan selebriti malah boleh dapat diskaun dan harga runtuh. Lihatlah Neeza sampai bawa balik dua beg tau. Kalau cukup duit kan, memang Neeza dah beli kuali tefal. Huhu.
Antara produk-produk Pacific West. Kalau Chef Dr Ezani buat sotong tiga rasa, Neeza pula ubah kepada Cheezy Fish Fillets tiga rasa. Hehe.
Sorrylah presentation tak menarik sangat janji sedap di makan lagi-lagi ada Cheezy Fish Fillets.
Tahniah untuk Pacific West untuk produk Cheezy Fish Fillets. Memang terasa keenakan cheese yang berkualiti tinggi cair di mulut. Terima kasih Pacific West, Tefal dan semua jenama yang turut berada sepanjang Tefal Carnival Sale. Harap buat lagi di Shah Alam. Hehe.

Salam sayang,
Neeza

Friday, 1 December 2017

Experience in Kampung Orang Asli Kemensah

Assalammualaikum and hye guys,
Today I want to share with you. This is a true story based on my experience. During my second year, my friends and I were given a task related to the Cross-Culture subject and we decided to go to Kampung Orang Asli Kemensah in Gombak which total population is about 63 people in various age @ 26 families only. I felt shocked although they live within the city they still live in poverty without easy access to clean water, electricity and food. Luckily, in terms of their housing, they’ve received help from the government.

Do you know that, nearly 60% of the population from this small village are children? Not all of them receive education and if they do it is until the primary level only. According to our interview session, only nearly 8 children receive the education. When it rains, going to school is a big problem for them. When they’re older, they cannot continue their education and will most likely work as cleaners in a nearby village.

I feel sad when heard about the situation from the representatives about the children. Their basic rights are removed from them at such a young age. Rights are what you should have or be able carry out to have the best start in life. Every girl and boy, regardless of their gender, ethnicity, religion, language, abilities, and whatever their family background, has the right to be happy, healthy, educated, protected and loved.

You can see how happy they are when we took pictures together after we gave them food, books, stationary, and reused clothing. Even a corn Gardenia bread (you can zoom in the white plastic that I brought in the second picture) which I thought at first it’s maybe too little for them but in their eyes, it’s great. I can see the joy from their smile. I can see how hunger they are in grabbing the food, especially.

So guys, let’s join @unicefmalaysia Picture My Rights Contest for World Children’s Day to promote and celebrate child rights #foreverychild! Just snap a photo, design a digital illustration or draw a doodle… and show the world what every child and teen needs for a happy and healthy childhood!#endorsed #picturemyrights #children4change


For more info about the contest, right for the child and etc, you can click https://children4change.unicef.my/picture-my-rights/

Love,
Neeza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 JIAKREATIFELT.