Sunday, 18 June 2017

Pengalaman Berbuka Puasa di Dataran Merdeka - Iftar @ KL 2017

Assalammualaikum dan hai semua,
Minggu lepas, Neeza iftar di Dataran Merdeka sempena Iftar @ KL 2017. Ini merupakan pengalaman pertama Neeza tau dapat berbuka beramai-ramai di Dataran Merdeka. Selama ini kalau pergi Dataran Merdeka masa sambut merdeka sahaja. Hehe.
berbuka puasa dataran merdeka, iftar @ kl 2017
Ini merupakan pengalaman yang manis kerana berpeluang untuk berbuka puasa sambil menikmati keindahan kota Kuala Lumpur dalam remang senja. Sejak  ia dilaksanakan dari tiga tahun yang lepas menerusi program Festival Ramadhan dan dijenamakan semula Iftar @ KL pada 2015, ia telah menarik kehadiran pengunjung tempatan dan antarabangsa. Tahun lepas sahaja, Iftar @KL 2O16 dianggarkan seramai 17 juta lebih pengujung yang turut serta. Wow!

Patutlah, masa Neeza mula sampai di sana lebih kurang jam 6 petang, memang ramai sangat dah orang sedang menanti untuk berbuka sementara sukarelawan-sukarelawan sedang melakukan persiapan membentang tikar, mengaturkan makanan dan minuman.
 Kalau nak iftar kenalah duduk bersimpuh. Huhu
Cantik kan suasana berbuuka ketika ini?
Nak tahu tak?

Melalui Iftar @ KL 2017, bulan Ramadhan dijadikan sebagai satu bulan di mana kegiatan kerohanian dan kesenian Islam dapat disemarakkan kepada masyarakat khususnya generasi muda dalam memupuk nilai-nilai murni dalam masyarakat kota.

Kelainan dalam pengisian Iftar @ KL pada tahun ini ialah sebanyak ENAM BELAS komponen pengisian aktiviti berbanding empat belas aktiviti pada tahun 2016 akan dilaksanakan seperti penyediaan dan pengagihan bubur lambuk, pameran pelancongan Islam, Tadarus Al-Quran, Tazkirah Ramadhan, Kapsul Ramadhan, Sukarelawan, jualan food truck, kaunter zakat, majlis berbuka puasa (iftar), solat berjemaah (Maghrib, Isyak dan Terawikh), Bicara Ramadhan (Ramadhan Talk), Konsert Ramadhan dan Moreh.
Memang meriah tau bila Neeza memang alami sendiri aktiviti-aktiviti tersebut, rugi kalau tak join.

Iftar@KL 2017 ini akan berlangsung di bulan Ramadhan 1438H pada setiap Sabtu dan Ahad iaitu 3&4, 10&11, dan 17&18 Jun 2017 di Jalan Raja, Kuala Lumpur yang berhadapan Bangunan Sultan Abdul Samad.

Hari ini hari terakhir tau, jadi jom ke Dataran Merdeka untuk alami pengalaman berbuka di Dataran Merdeka. Datang ramai-ramai ya!

Salam sayang
Neeza

Wednesday, 14 June 2017

Wajah Baru Delicious Cafe, One Utama - Pilihan Iftar Terbaik

Assalammualaikum dan hai semua,
Baru-baru ini Neeza berpeluang untuk berbuka puasa di Delicious Cafe, One Utama. Maklumlah, dah bosan asyik ke Mutiara Damansara (sama ada The Curve, Ikea dan E-curve), kali ini Neeza ke One Utama pula. 

Ini merupakan kali kedua Neeza ke One Utama dan pengalaman pertama menikmati sajian di Delicious Cafe. Kalau datang ke restoran pada bulan puasa, maknanya kita iftar di sinilah. Hehe.
Apa yang menariknya tentang Delicious Cafe, One Utama ini ialah restoran ini baru sahaja dibuka selepas ditutup satu tempoh untuk pengubahsuaian kerana Delicious Cafe berada di bawah pengurusan yang baru iaitu The Delicious Group (Envictus International Holdings Limited) di mana pengurusan ini berpengalaman dalam menguruskan Texas Chicken dan San Francisco Coffee sebelum ini.

A post shared by thedeliciousgroup (@thedeliciousgroup) on
Sudah tentu, restoran ini berwajah baru seperti dari segi menu dan dekorasi dalaman. Lihatlah dalam video ini, ruangan Delicious Cafe yang selesa dan menarik. Banyak tempat boleh selfie tau! Makin teruja Neeza nak menikmati makanan di sini.
Konsep yang ditampilkan ialah Asian Fusion di mana anda dapat menikmati gabungan Asia dan Barat serta Eropah dan Mexico dalam sajian-sajian di Delicious Cafe, One Utama.

Pembuka Selera (Starter)
Salt and Pepper Squid
Sotong segar, digoreng hingga garing, dihidangkan dengan lemon, sos tartar dan garden greens 
Saved By The Bell-acan - Chicken Wings
Kepak ayam yang dimasak bersama sambal belacan dan dihidangkan bersama sos cili Thai - Inspirasi ayam dari Pulau Pinang
Muchacho Nacho Platter
delicious cafe
Dihidangkan bersama beef chili bersama sos guacamole, sour cream, cheese dip, jalapenos dan pico de gallo
Salmon Else
Sashimi Itali, salmon segar Atlantic, virgin lemon olive oil, lemon curd, horseradish sauce, Ikura, radish dan dill

Salad
One In A Melon Salad
Perahan lemon, rocket, keju feta, buah zaitun, pudina, basil, kacang pain, mutiara balsamic, minyak selasih, ravioli yogurt
Sawa-Duck-Ka Salad
Pomelo segar, daging itik dicincang, timun, tomato julienne, pudina, selasih Thai, basil, daun bawang, cili merah, biji bijan hidangan ala-ala Thai

Hidangan Utama (Main Dish)
Country Roast with the Most
Dihidangkan bersama kentang lenyek, coleslaw, roti jagung dan jus au. Paling penting ia 48 jam dan masa memasak diambil selama 30 minit, makanya daging lebih juicy dan lembut dipotong
Dibs On The Beef Ribs
Tulang rusuk daging lembu Australia dihidangkan bersama kentang goreng ubi keledek crisscut, coleslaw, roti jagung, dan cincin bawang. Daging diperap selama 5 jam
Go Cheesed Lighting 
100% US Black Angus Patty (180gms). 80% meat, 20% fat minced all beef patty. Dihidang bersama cheddar cheese, bawang, timun jeruk, tomato, lettuce, onion rings
Mad as a Croque Madame
Roti yang bersalut telur dan dimasak bersama cheese sause, cheddar cheese, turkey ham, soft cooked egg di letak diatas roti tersebut dan dibakar.
Seashells By The Seashore Aglio
Antara kandungan dalam aglio oglio ini ialah udang harimau segar, sotong, kupang, tomato sundried, cili padi, cendawan butang, parsli, basil, dan pangrattato
Duck Con-fit For A King
Mee spagetti yang dimasak menggunakan minyak zaitun, bawang putih, bawang, baby spinach, sundried tomatoes dan ketumbar serta beberapa hirisan daging itik

Pencuci Mulut (Dessert)
 Panna "Kota" Kinabalu
Traditional twist bersama bandung dan dilengkapi bersama aiskrim vanila dan sagu
Choc-A-Block Lava Cake
Kek coklat lembut dengan inti limpahan coklat cair dihidang dengan aiskrim vanilla

Memandangkan sekarang ini bulan puasa, masa Neeza mula-mula sampai, Delicious Cafe menyediakan popcorn dan buah kurma untuk mereka yang berbuka puasa sebelum sajian pembuka selera, menu utama dan pencuci mulut disediakan. Serius popcorn memang sedap dan merupakan signature Delicious Cafe siap Neeza tapau tau. Sekali dengan sambal dan BBQ sos dari Delicious Cafe.
Lebih tempting apabila melihat minuman-.minuman di Delicious Cafe. Memang best dan puas! Sky juice pula kalau nak refill banyak kali pun boleh. Pekerja mereka sangat ramah dan baik. Tadehal lah! Hehe.
Avacado In A Blender, Monday Blues dan Chocolate
My beverage choice is... tadaaaa! Chocolate fans be alike, hehe.. marshmellow tu yang tak tahan.. banyak! Terbaik!
Untuk Neeza sendiri, Neeza paling menikmati Saved By The Bell-acan - Chicken Wings dan Muchacho Nacho Platter sebagai pembuka selera. Non-stopable! Manakala hidangan utama, pilihan Neeza ialah semua. Hahaha. Akhir sekali pencuci mulut, memang ketagih dengan Panna "Kota" Kinabalu. Selalu Neeza ini chocolate lover, tapi Panna "Kota" Kinabalu memang menguasai dessert pilihan Neeza kali ini.

Serius anda tidak akan hampa bila sudah jejak keluar dari Delicious Cafe, One Utama ini. Perut kenyang makan sedap hati pun senang. Hehe.

Apa yang Neeza perhatikan sepanjang Neeza berada di Delicious Cafe ini, pelayan dan pekerja termasuklah chef-chef di Delicious Cafe ini bukan sahaja memberikan hidangan yang terbaik malahan layanan yang mesra kepada para pelanggan mereka. Mereka juga pandai mengendalikan para pelanggan yang ramai (maklumlah berbuka puasa kan kedai penuh- dalam satu masa boleh muat 100pax) dengan telatah kanak-kanak lagi. Friendly family environment. Well done!

Restoran berkonsepkan cafe ini juga sesuai dilawati oleh orang yang bekerjaya (Neeza lihat ramai juga yang sedang berbincang tentang perniagaan dan lain-lain), reunion, sambut hari jadi (masa Neeza datang itu, ada dua orang yang diraikan, memang meriah suasana di Delicious Cafe).

Ya tak ya juga, patutlah Delicious Cafe ini sentiasa penuh ya.

Oh sebelum Neeza terlupa, Delicious Cafe juga sedang mengadakan promosi iaitu;

Okaylah, nanti cuba tau rasai makanan di Delicious Cafe. Untuk maklumat lebih lanjut;

DELICIOUS CAFE
Alamat:
Lot G316, Ground Floor,
One Utama Shopping
Centre (New Wing), 1,
Lebuh Bandar Utama,
Bandar Utama, 47800 Petaling Jaya.
Telefon: 603 7724 1086
Website: www.thedeliciousgroup.com
Facebook : https://www.facebook.com/thedeliciousgroup/
Instagram : https://www.instagram.com/thedeliciousgroup/

<b>z35W7z4v9z8w</b>

Saturday, 10 June 2017

Jom Cabarkan Diri Dengan Exa Outpost - Permainan Hyper Reality!

Assalammualaikum
EXA outpost, hyper reality game, gaming
Orang-orang kuat EXA Outpost
Hai semua! Baru-baru ini EXA Global, syarikat hiburan teknologi digital di bawah payung Kumpulan Havson telah melancarkan pusat hiburan keluarga (Family Entertainment Centre – FCE) berteraskan hyper-reality berteknologi terkini di EXA Outpost, Setiawalk, Puchong.
EXA Global adalah gabungan idea untuk menguji kekuatan fizikal & mental. Ini bukan permainan sekadar di skrin semata-mata kerana anda akan bermain secara real tau. Anda perlu bergerak untuk bermain permainan ini dan ia melibatkan 4 pemain dalam satu kumpulan. Pemain dikenali sebagai troopers.
Permainan yang berkonsepkan Sci-Fi tembak - menembak. Setiap pemain akan dilengkapi peralatan canggih EXA Gear merangkumi backpacks, senapang, headset, bateri dan sistem pengecas serta bermain dalam ruang khas yang disediakan.

Menariknya tentang sesebuah permainan menggunakan senapang, lazimnya kita kenali dengan konsep 'reloaded' tapi berlainan dengan  'keep firing' anda akan merasakan yang senapang ni menjadi 'over-heated.'

Macam mana nak tahu senapang ni 'over-heated'? 

Anda akan lihat senapang anda dalam realiti visual senapang anda berasap. Waktu tu anda kena elak musuh dan tunggu selama 5 saat untuk teruskan aktiviti tembak-menembak.

Di sini lah keterujaan anda akan berlaku dan semakin ketagih untuk memenangi misi ini dan ia adalah satu kepuasan dan kenikmatan yang sukar diungkap untuk seorang 'gamer'. Betul bukan?
Permainan ini juga memberikan manfaat, selain daripada merapatkan silaturahim dengan ahli keluarga atau rakan, ia bagus dalam pembentukan sahsiah diri iaitu erti semangat kerjasama dalam pasukan kerana anda perlu berinteraksi antara satu sama lain dan bergerak secara berkumpulan untuk menghabiskan misi ni. Bak kata Wonder Pets apa yang penting KERJASAMA!

Oh ya, kalau anda nak tahu Setia Walk Outpost ini disediakan 3 ruangan bilik yang menceritakan permainan ini. Selain daripada gelanggang permainan, bilik yang lain merangkumi Hyper-Reality Museum (perkembangan hyper-realiti Exa Global) dan Hyper - Reality Arcade Entertainment Centre (pusat hiburan ini boleh dimain oleh pengguna yang ingin bermain Arked Permainan VR).
 Tempat permainan berlaku 
Tempat briefing dan persalinan
Justeru itu, sempena pembukaan EXA yang pertama di Malaysia ini, di mana ia juga merupakan pertama di Asia Tenggara, pihak mereka berbesar hati untuk memberikan promosi hebat untuk kita merasai sendiri permainan ini.
Pakej RM 65 Sahaja & Beli 1 Percuma 1
Sebagai promosi pembukaan, EXA Outpost menawarkan pakej ini BELI SATU PERCUMA SATU pada harga RM 65.00 (harga asal RM 81.00) untuk setiap pemain.

Rebutlah peluang ini dan ajak rakan dan keluarga untuk turut sama untuk rasai sendiri keunikan permainan ini, Untuk tempahan bolehlah melayari laman web berikut.-

Untuk promosi terkini dan maklumat lanjut,

EXA Setiawalk Outpost
B-11-1, Block B Setiawalk, Persiaran Wawasan,
Pusat Bandar Puchong, 47160,
Puchong, Selangor.
Tel: 03 8051 6333

Monday, 5 June 2017

Dapatkan Baju Raya Elrah Exclusive Dan Rania Couture di The Curve, Damansara

Assalammualaikum dan hai semua
Pejam celik pejam celik, pantas sungguh masa berjalan. Dah masuk minggu kedua dah bulan Ramadhan pada tahun ini dan tentunya tidak lama lagi Syawal bakal menjelma. Dah cari baju raya belum?

Kalau belum, mungkin anda boleh pertimbangkan untuk beli baju raya anda di Elrah Exclusive dan Rania Couture yang bertempat di The Curve, Damansara. Maklumlah sekarang ini Neeza memang rajin berjalan ke Damansara sebab suka cuci mata nak tengok perabot rumah di Ikea. Dah ada MRT kan? Huhu. 
Seperti kita tahu Elrah Exclusive adalah jenama yang tidak asing lagi di kalangan rakyat Malaysia yang merpakan antara pelopor terawal viralnya baju Melayu, jubah dan kurta untuk lelaki. Yelah, selalu pakaian untuk lelaki ini terhad sahaja dan skeptikal jubah mesti lebar macam pak arab.

Namun kini tidak lagi. baju Melayu, jubah dan kurta kini menjadi trend di kalangan jejaka-jejaka Malaysia. Terutama sekarang ini, terdapat pelbagai variasi potongan, warna dan rekaan disediakan lagi-lagi potongan fit yang sememangnya hit sekarang ini.
Istimewanya pada tahun ini, Elrah Exclusive berkalaborasi dengan artis-artis terkenal seperti Amy Search, Shaheizy Sam, Michael Ang, dan ramai lagi. Setiap artis ada style bajunya tersendiri tau. Paling mengujakan, rekaan baju dari Fattah Amin, artis yang sedang popular dengan Drama Hero Seorang Cinderella di mana berpasangan dengan heroin, Fazura itu.
Serius, rekaan dari Fattah Amin ini memang menjadi hot selling nombor satu di booth Elrah Exclusive dan Rania Couture, The Curve, Damansara ini. Diikuti dengan Shaheizy Sam dan Amy Search. Tak kan nak fit je. Ada lelaki-lelaki di luar sana yang macam ayah-ayah yang berumur tentulah sesuai dengan rekaan Michael Ang. Pun laris sangat itu!
Apa yang penting, bukan sahaja potongan dititkberatkan sekarang ini (maklumlah lelaki-lelaki maskulin sekarang kan dah pandai menjaga penampilan) kualiti kain juga memainkan peranan. Yelah, nak raya kan, tentulah banyak rumah perlu dikunjung. Dibuatnya cuaca panas, tak ke rasa tak selesa nanti?
Jadi jangan bimbang, fabrik di Elrah Exclusive sememangnya berkualiti tinggi dan tak panas. Kan Elrah Exclusive pelapor fenomena jubah terawal di Malaysia. Dan anda boleh rasai material dari Elrah Exclusive ini di booth yang sudah dibuka di The Curve, Damansara di mana bertentangan dengan Body Shop.
Yalah selama ini kan nak beli baju berjenama seperti Elrah Exclusive ini kena buat tempahan online dari pengedar. Macam tak puas tak dapat nak belek baju itu sendiri. Jadi sambil anda bershopping barangan rumah di Ikea, bolehlah cuba sendiri baju-baju tersebut dan seterusnya terus beli siap-siap di booth Elrah Exclusive dan Rania Couture cawangan Damansara ini. Settle! Jimat masa dan puas hati beb.

Selain daripada pakaian lelaki, di booth ini juga menjual abaya atau jubah perempuan dari Dubai. Tak kan kaum adam sahaja nak shopping baju raya, isteri atau teman wanita pun mahu bergaya juga tau. Huhu.
Jahitan benang emas dan variasi corak rekaan menjadikan abaya yang dijual di sini sangat istimewa dan cantikApa yang bestnya abaya di Elrah Exclusive dan Rania Couture ini, setiap rekaan abaya yang didatangkan khas dari Dubai ini hanya terhad kepada dua pasang sahaja. Sangat ekslusif tau. Tak adalah boria nanti. Hehe.
Neeza sendiri test salah satu abaya dan I love it! Maklumlah sekarang kan trend abaya cardigan gitu. Material kain pun sejuk je.
Bila dah ada booth ini, memang ramailah yang datang nak dapatkan koleksi Elrah Exclusive dan Rania Couture
Jadi, tunggu apalagi jom ke Elrah Exclusive dan Rania Couture di Concourse Main Area The Curve Damansara. Boleh jumpa sendiri pemilik booth yang sangat baik dan peramah iaitu Cik Putri dan geng-geng Elrah seperti Jai, Shah dan Dira. wakil dari Rania Couture, Encik Halim Cellicious dan Cik Myra Lodin juga ada di sana.

Haaaaa nak uar-uarkan ini, banyak berita gembira nak beritahu ini. Maklumlah nak jadi pembeli bijaksana memang wajib tahu potongan-potongan disediakan lagi-lagi di Elrah Exclusive dan Rania Couture, The Curve, Damansara ini.

Ada tawaran menarik bagi anda yang membeli pada hari Jumaat (penghulu segala hari) dari 1pm sehingga 3pm, pembelian baju Elrah Exclusive akan menerima rebat potongan sebanyak RM10 untuk setiap resit. Manakala potongan sebanyak RM30 untuk setiap resit bagi mereka yang membeli abaya dari Rania Couture.

Bagi pelajar dan mereka yang berkhidmat di sektor awam (goverment servant) pula, boleh mendapatkan potongan sebanyak 10%, tetapi perlulah menunjukkan ID dan mengisi borang khas yang disediakan. Tawaran ini SAH hanya di booth The Curve Damansara saja okey.

Untuk pembelian 3 pasang, anda akan diberikan RM20 voucher secara PERCUMA dan hanya boleh digunakan untuk pembelian seterusnya di booth Elrah Exclusive dan Rania Couture The Curve sehingga 3 Syawal 2017.

Bagi pelajar yang ingin menyertai Program "Jom Elrah" pula, boleh lah email kepada jomelrah2017@gmail.com untuk mendapat keterangan lanjut. Sebarang pertanyaan boleh hubungi Encik K di talian 013-5040728.

Oh ya, untuk tahun ini ada perkhidmatan COD tanpa caj penghantaran buat pembeli yang tak sempat ke booth Elrah Exclusive dan Rania Couture di Concourse Main Area The Curve Damansara. Anda boleh membuat pesanan pembelian dengan menghubungi nombor talian seperti di atas iaitu 013-5040728 saja. Tapi tawaran ini hanyalah untuk mereka yang tinggal di kawasan Lembah Klang sahaja iaitu Damansara, bangsar, Kelana Jaya dan Petaling Jaya.

Cepat-cepat serbu tau. Booth dibuka sehingga 3 Syawal ini ya,

Untuk lebih info boleh layari Intagram : @elrahdamansara

Salam sayang,
Neeza
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 JIAKREATIFELT.