Friday, 21 April 2017

Aspirasi Melalui Perniagaan oleh Wan Nong Muzafar di Seminar Ini Bisnes Bukan Propa (IBPP) 2017

Assalammualaikum
Mungkin ada yang dah tahu mungkin ada yang belum tahu, Neeza sekarang ini sedang mengambil Ijazah Sarjana Muda Pengajian Bahasa Gunaan, Bahasa Inggeris Komunikasi Profesional di UiTM Shah Alam dan antara subjek yang Neeza mesti ambil dalam program ini ialah subjek bisnes sebagai subjek minor setiap semester selain dari mendalami Bahasa Inggeris.
Jadi, Neeza sangat lah gembira apabila berpeluang untuk menghadiri sesi perkongsian yang sangat santai bersama bloggers mengenai seorang figura dan ikon hebat dalam dunia perniagaan iaitu, Tuan Wan Nong Muzafar.

Maklumlah sejak dari kecil lagi, di saat kawan-kawan lain minat baca koleksi novel, Neeza ini memang pelik sikit, Neeza lebih suka baca kisah-kisah kejayaan orang yang berjaya terutama ahli perniagaan. Mak dan abang Neeza memang berniaga (mix Chinese kan), jadi kebanyakan buku di rumah memang banyak pasal perniagaan. Bila dapat berjumpa sendiri dengan ikon-ikon usahawan berjaya, bertambahlah keterujaan itu.
Inilah Tuan Wan Nong Muzafar
Okay, berbalik kepada Tuan Wan Nong Muzafar, beliau adalah Pengarah ILM Legacy, usahawan, konsultan dan trainer strategi perniagaan serta seorang penulis. Kisah kehidupannya mula mendapat perhatian umum menerusi The Vocket yang menular di laman media sosial tahun lepas. BOLEH BACA DI SINI

Semasa sesi perkongsian, Tuan Wan Nong Muzafar banyak berkongsi tentang sejarah hidup beliau terutamanya pahit getir beliau sebagai seorang pelajar di luar negara dan pengalaman jatuh bangun dalam pekerjaan dan dunia perniagaan sehinggakan beliau pernah diisytiharkan bankrap tau.

Kisah bermula apabila beliau mendapat tawaran untuk belajar dalam program Ijazah Sarjana Muda dalam jurusan Kewangan di Massey University, New Zealand. Beliau akan bekerja di ladang -ladang untuk mencari duit. Samalah macam Neeza sekarang, kerja freelance sebagai blogger dan media. Hehe.

Kemudian, ketika berumur 29 tahun beliau berkerja sebagai seorang pegawai bank yang bergaji sekitar RM4000 (sekitar tahun 2000).  Masa itu kira mewah tapi disebabkan tidak mencapai kepuasan yang diingini beliau, Tuan Wan Nong Muzafar mengambil langkah untuk berhenti kerja walaupun isterinya mengandung anak pertama dan memulakan perniagaan IT Solution, dan ketika inilah bermula kehidupan getir beliau sehinggakan pernah diisytiharkan bankrap.

Beliau tidak pernah mengalah dan sanggup lakukan pelbagai pekerjaan dalam sehari untuk melunaskan hutang-hutang yang ada. Apa yang Neeza perhati menerusi cerita beliau, Tuan Wan Nong Muzafar sangat gigih dan beliau tidak mudah mengalah apabila diduga dengan cabaran hebat inilah kriteria yang sememangnya ada pada individu-individu berjaya dalam dunia ini.
Tuan Wan Nong Muzafar bersama keluarga
Alhamdulillah selain dari usaha beliau sendiri, dorongan dan doa isteri dan keluarga, Tuan Wan Nong Muzafar menemui jalan untuk bangkit berjaya melunaskan hutang dan tidak diisytiharkan bankrap lagi.

Beliau ditawarkan untuk bekerja dalam Kumpulan Media Karangkraf dengan gaji sebanyak RM 2500 sebulan sebagai permulaan. Dari situlah bermula kejayaan beliau di mana beliau diminta menjaga marketing dalam Sinar Harian dan berjaya menjadikan Sinar Harian sebagai Surat Khabar Pertama di Kelantan.

Kemudian, mendapat kenaikan pangkat demi pangkat sehinggalah jawatan Ketua Perancangan Strategik dalam Media Karangkraf merupakan jawatan terakhir beliau di sana seterusnya bergerak sebagai konsultan dan sering dijemput untuk memberi ceramah mengenai startegi bisnes.
Tuan Wan Nong Muzafar kini memegang jawatan CEO syarikatnya sendiri iaitu ILM Legacy Sdn Bhd selain merupakan penulis buku perniagaan. Tiga buku ‘bestseller’ iaitu buku Kuasai Formula Perniagaan, Kuasai Perniagaan Internet Siri 1 dan juga Kuasai Perniagaan Internet Siri 2 menjadi pilihan bacaan usahawan.
Apapun, menerusi cerita beliau semasa dalam Media Karangkraf, Neeza dapati Tuan Wan Nong Muzafar ini merupakan seorang yang kuat bekerja atau lebih senang dipanggil workaholic. Beliau bekerja 10 jam sehari dan jarang mengambil cuti hinggakan CEO meminta sendiri beliau untuk pergi bercuti. Jam bekerja ini jauh lebih baik dari kehidupan lamanya yang sangat meletihkan iaitu 20 jam bekerja sehari.

Ini menyebabkan beliau sangat berdedikasi dan beri komitmen tinggi terhadap pekerjaan apa yang beliau lakukan sehinggakan hanya dalam tempoh 10 tahun, Tuan Wang Nong Muzafar bertanggungjawab menjaga semua department dalam Karangkraf untuk memastikan prestasi  dan operasi syarikat berada dalam keadaan stabil serta mencapai target dan keuntungan maksima.

Betullah kata orang "perempuan diuji ketika lelaki tiada apa-apa manakala lelaki diiuji ketika memiliki segalanya". Maklumlah lelaki zaman sekarang bila dah kaya sikit, lupa isteri, perempuan pula bila suami jatuh miskin isytihar bankrap, terus minta cerai.
Ketika perkongsian ini, Neeza dapat lihat kemesraan Tuan Wan Nong Muzafar bersama isteri dan beliau tidak putus-putus menghargai jasa isteri yang sanggup bersusah payah menjadi tulang belakang ketika mereka diuji dengan cabaran hebat itu dan ini membuatkan Neeza kagum dengan pasangan suami isteri ini.

"I NEVER DREAMT OF SUCCESS, I WORKED HARD FOR IT"

Secara keseluruhan, Neeza perhatikan Tuan Wan Nong Muzafar ini merupakan seorang individu yang realistik. Beliau tidak meletakkan paras yang tinggi untuk mencapai kejayaan. Beliau tidak pernah mengajar anak-anak didik beliau teknik perniagaan mengarut yang menjadi trend ahli-ahli motivasi sekarang ini. Bagi, Tuan Wan Nong Muazafar, beliau bekerja dan gigih bergantung dengan situasi yang beliau alami. In Shaa Allah, kejayaan akan datang dengan sendirinya.

Disebabkan itulah juga, Tuan Wan Nong Muzafar selaku CEO kepada ILM Legacy Sdn. Bhd. akan mengadakan satu seminar yang diberi nama Ini Bisnes Bukan Propa (IBBP) 2017 seperti maklumat yang tertera di bawah:-
Tarikh: 13 & 14 Mei 2017 (Sabtu & Ahad)
Masa: 9.00 am - 6.30 pm
Tempat: Ideal Convention Center Shah Alam (IDCC)
Seramai 7 orang ahli panel dijemput untuk berkongsi pengalaman menguruskan dan jatuh bangun perniagaan masing-masing sehingga berjaya antaranya adalah CEO Akademik Sinergy Tuan Fairul Ismail, CEO Jelitasari Tuan Wan Zaki, Pengarah Pemasaran Vidmill Faisal Badry, CEO Emorra & GGL Tuan Noorizam, selebriti Fynn Jamal dan Fizo Omar.

Siapa yang patut hadir Ini Bisnes Bukan Propa  2017 (IBB 2017) ?
  • Berminat untuk menjadi usahawan tapi tidak tahu bagaimana untuk bermula.
  • Berniaga tapi asyik tidak menguntungkan dan tiada hala tuju.
  • Usahawan yang “STUCK” atau berniaga yang cukup-cukup makan.
  • Usahawan yang ingin memahami pengurusan dan perancangan kewangan perniagaan.
  • Usahawan yang igin “UPGRADE” perniagaan ke tahap yang lebih besar.
Jika berminat, boleh DAFTAR DI SINI
Untuk pengetahuan semua, ILM Legacy berfungsi untuk mecari penyelesaian secara praktikal dalam dunia perniagaan online dan offline nyata telah membuktikan ia amat berguna kepada pelanggan bagi mengembangka perniagaan mereka ke satu tahap yang lebih baik.

Terdapat 3 bentuk perkhidmatan utama yang ditawarkan iaitu :

1: Latihan
Berperanan sebagai rakan pusat sehenti , latihan yang memberi fokos kepada usahawan industri kecil dan sederhana serta peniaga berskala besar dengan membantu persediaan dari segi perancangan strategi bagi memastikan perniagaan yang di jalankan kekal membangun dan mengadakan keuntungan.2

2: Perkidmatan Nasihat
Setiap pelanggan akan di bimbing untuk mendapatkan idea baharu dan innovatif berdasarkan kepada kehendak mereka. Kami akan memastikan kempen pemasaran yang di jalankan tidak kira kempen berteraskan jualan mahupun penjenamaan akan sampai kepada golongan sasaran dalam kita berada di dalam dunia di mana maklumat berada di hujng jari.

3: Perkhidmatan perancangan dan pengurusan kewangan
Menyediakan pelbagai pendekatan untuk merancang dan mengurusan kompnen kewangan peniagaan. Sama ada pendapatan mahupun perbelanjaan, ILM Legacy akan memastikan pengurusan kewangan sentiasa kemas agar memudahkan perkembangan ke peringkat lebih besar.
Untuk keterangan lebih lanjut,
Website: www.wannongmuzafar.com
Email: admin@wannongmuzafar.com
Facebook Personal : Wan Nong Muzafar
Facebook Page : Wan Nong Muzafar 
Jadi ayuh daftarkan diri Ini Bisnes Bukan Propa  2017 sekarang!

Kredit Gambar 1,2,3,4,5: DilaLeez

Salam sayang,
Neeza.

Monday, 17 April 2017

Siemens Sedia Melabur 100 Juta Eura di Malaysia

Assalammualaikum dan hai semua
Baru-baru Neeza berpeluang menghadiri sidang media bertempat di Hotel Eastin, Petaling Jaya iaitu pada 14 April 2017. Rasa teruja sangat kerana ia merupakan peluang pertama Neeza menghadiri sidang media rasmi sebagai blogger dan ramai kalangan rakan media dan wartawan yang juga turut membuat liputan tentang sidang media yang diadakan ini. 

Kiri; Presiden & CEO Siemens Malaysia, Mr Parakash Chandran
Kanan: Presiden & Ketua Pegawai Eksekutif Siemens AG, Encik Joe Kaeser

Pada sidang media ini, Presiden & Ketua Pegawai Eksekutif  Siemens AG, Encik Joe Kaeser, bersama Presiden & CEO Siemens Malaysia, Mr Prakash Chandran telah mengumumkan akan melabur sebanyak 100 Juta Euro ke Malaysia menerusi dalam bentuk geran perisian supaya universiti dan kolej tempatan dapat meningkatkan latihan dan keupayaan latihan terutama bakal jurutera sebagai persediaan untuk perindustrian Malaysia pada masa akan datang.

Ini diumumkan selepas mesyuarat peringkat tertinggi dan kunjungan hormat bersama Perdana Menteri Malaysia Dato ‘Seri Najib Tun Razak, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI)dan Datuk Seri Ong Ka Chuan dan Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai pada 13 April 2017 iaitu sehari sebelum sidang media ini diadakan.

Encik Joe Kaeser juga melihat Siemens dapat mengorak langkah lebih jauh ke hadapan dalam bidang pembuatan dan kemahiran perisian menerusi Malaysia kerana Malaysia merupakan negara yang mempunyai banyak peluang yang baik untuk mengembangkan lagi sumber-sumber yang ada dalam pembuatan dunia maya.

Sebagai peneraju utama dunia dalam pembuatan dan automasi sera pembekal terbesar perisian perindustrian dengan pendapatan kira-kira EUR 5 billion, kini fokus baru Siemens ialah ke arah pendigitalan maka Siemens percaya ia adalah penting untuk mereka melabur dalam kemahiran perisian untuk melatih pelajar-pelajar kejuteraan khususnya.
Credit gambar: Google
Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Siemens Malaysia, Mr Prakash pula memaklumkan  setiap tahun Siemens telah melaburkan sekurang-kurangnya 6% dalam penyelidikan dan pembangunan negara sama ada dalam teknologi pengangkutan awam terkini LRT dan MRT di Malaysia. Menurutnya lagi Siemens sentiasa mencari inisiatif lain bersama kerajaan Malaysia dalam memastikan pembaharuan dapat dilaksanakan dalam setiap bidang menerusi era ekonomi digital.

Sejak kehadiran Siemens di Malaysia iaitu lebih daripada 100 tahun sekarang, Siemens akan memastikan mereka memberikan sokongan di mana ia diperlukan termasuk menyediakan akses kepada pendidikan dan teknologi terkini dalam industri ini.

Siemens masih  dalam kedudukan yang baik dan berhasrat ingin mengorak langkah lebih jauh dengan menyediakan solusi yang diperlukan dalam memenuhi keperluaan masa depan dalam selaras dengan pelan transformasi Nasional (TN50).

Pelan ini dapat mengukuhkan hab ekonomi digital di negara ini dengan tiga spektrum penuh perkhidmatan dalam kecekapan teras atau portfolio elektrik, automasi dan pendigitalan supaya mampu membawa negara ke rangkaian global yang lebih inovasi dan integrasi.

Untuk maklumat lebih lanjut tentang Siemens:
Website: http://www.siemens.asia/MY/en/about-us/Business/DF-PD/sitrain.aspx

Bagi pendapat Neeza sendiri, pengumuman Siemens ini membuka peluang luas untuk kami, bakal siswazah untuk memantapkan skill dan ilmu supaya dapat menyumbangkan tenaga dan jasa dalam perindustrian Malaysia demi negara tercinta.

Walaupun Neeza bukan dalam course kejuruteraan, Neeza ada kawan-kawan yang sedang belajar di Fakulti Kejuruteraan, mereka pun gembira dengan berita ini dan harapnya mereka dapatlah merebut peluang yang diberikan ini. Neeza sangat menyokong penuh apa jua perancangan dan pelan yang boleh membawa keuntungan kepada Malaysia khususnya.

Semoga ekonomi Malaysia bangkit dan terus maju, In Shaa Allah.

Salam sayang,
Neeza

Sunday, 16 April 2017

Simple Make Up Video - Visage Collection 2017 by Shizens

Assalammualaikum
Hari itu Neeza kan ada cerita dekat blog tentang bengkel kecantikan anjuran Shizens. ENTRI DI SINI Jadi hari ini Neeza ingin tunjukkan cara untuk pakai set mekap koleksi Visage 2017 yang Neeza dah belajar dari pihak Shizens. Sangat mudah sebenarnya. Neeza pun beginner tau, jadi mesti anda yang tak reti nak mekap pun boleh kelihatan cantik juga :D

Sebelum letak mekap, kenalah letak skincare supaya mekap kelihatan smooth dan glow. 

SKINCARE
1) Time Resistance Essence (kanan) : krim anti-penuaan untuk menjaga kulit supaya lebih tegang, tona sekata, mencerahkan dan melembapkan kulit supaya wajah lebih berseri. RM656.00
2) Time Resistance Night Cream (kiri): berfungsi untuk melembapkan kulit dan memberikan kesan yang lebih baik, cepat dan pantas bila digandingkan dengan Time Resistance Essence. RM 488.00

MAKE UP SET

MUKA
3) Natural pore Nutrient Foundation PRO: Sangat ringan, sheer dan silky foundation di mana 100% bebas talkum yang mewujudkan mekap yang rata dari garis-garis halus dan dan ketidaksempurnaan liang muka. Apabila digabungkan dengan essential moisturise essence bersama Vitamin E menjadi kulit lebih lembap, lembut, bersih dan natural. 
4) Brush: Berfungsi untuk meratakan foundation keseluruhan muka dengan lebih sekata. Menariknya hanya dap dapkan sahaja tak perlu tarik berus itu. (Foundation & Brush dalam 1 set RM 242)
MATA
5) Hue-duo eyeshadow - Mocha Glow: Ada dua warna disediakan dalam pallete ini iaitu darker shade (mocha) dan lighter shade (shimmer). Earth tone colour. Warna selamat dan sesuai mekap seharian. I love it! RM298
6) Eyeliner (Brown & Black): Eyeliner ini berbeza sedikit sebab ia didatangkan dengan bentuk cushion di mana ia kalis comot, lebih senang dan mudah untuk dilukis. Boleh tahan sehingga 12 jam tau. Boleh guna untuk lukis kening sekali ya (RM96 untuk setiap satu warna).
CONTOUR
7) Aqua Pore Perfection: mempunyai vitamin A,E dan F, sesuai untuk contouring untuk muka nampak lebih kurus di mana kena pilih warna yang lebih gelap dari warna kulit. boleh sapu di rahang pipi, tepi hidung, dan dahi. kesukaan Neeza tau sebab nampak kurus. RM 298
BIBIR & BLUSHER
8) Smack Lips: matte lipstick dari Shizens ini diperkayakan dengan minyak kelapa dan mentega bunga matahari. Neeza pilih warna ini sebab muka Neeza akan tenggelam dengan lipstik yang nude. penampilan juga nampak lebih berani. jangan bimbang, di Shizens terdapat warna-warna lain yang boleh jadikan anda rambang mata. RM89
FINISHING 
9) Ultimate Potent: berfungsi untuk menggalakkan mekap nampak lebih licin dan muda. glow-glow gitu. Boleh dipakai dua cara iaitu sebagai rutin penjagaan kulit selepas Toner atau finishing mekap supaya tahan lebih lama. RM 242

Senang je, tak percaya boleh tengok video mekap yang Neeza buat ini khas untuk pembaca semua. Okay kalau tak clear, kena pergi dekat Setting sebelah Default View, dah pilih 240p tau. Kalau Auto 144p memang pecah sebab Neeza guna Vivavideo.
Semua mekap Neeza guna dari koleksi Visage 2017 oleh Shizens. Dan inilah hasilnya yang lebih clear dan cantik~ tadaaaaaaaaa.
Yang in Before and After memang berlainan kan? Hehe..
Yang ini hasil Neeza make over sendirilah. Sekiranya anda pergi ke butik kecantikan Shizens dan gunakan kod VISAGE01 tunjuk ke penasihat kecantikan shizens dapatkan makeover percuma.

Bukan itu sahaja, sekiranya anda upload gambar anda hasil makeover dari penasihat kecantikan Shizens sebelum dan selepas di Facebook Shizens secara inbox anda berpeluang untuk memenangi pelbagai hadiah menarik dari Shizens sehingga bernilai RM2 000!

Contest bermula semalam iaitu 15 April sehingga 15 May tau.

Dan sekiranya berminat untuk mendapatkan koleksi Visage 2017 dari Shizens ini, ada promosi sedang berlangsung sekarang ini tau iaitu hanya RM199 untuk 1 set! Wooo gempak tau memang kena grab *waktu terhad*
Ayuh ke butik kecantikan Shizens berhampiran anda sekarang!

  • Shizens Pavilion Flagship Store
  • Shizens Mid Valley
  • Shizens One Utama
  • Shizens Sunway Pyramid
  • Shizens Gurney Plaza
  • Shizens Genting Sky Avenue
  • Shizens Isetan KLCC
  • Shizens Isetan Garden
  • Shizens Parkson KLCC
  • Shizens Parkson Pavilion
  • Shizens Sogo KL

Untuk maklumat lebih lanjut;

Facebook: https://www.facebook.com/ShizensMalaysia
Instagram: https://www.instagram.com/myshizens/
Website: http://www.shizens.com

Salam sayang,
Neeza

Saturday, 15 April 2017

Jom Nikmati Hidangan Baru Kari Jepun di Sushi King

Assalammualaikum dan hai
Kalau tak silap Neeza, 3 minggu lepas, coursemates Neeza, Umi dan Afiq ajak Neeza pergi Sushi King. Mula-mula kami keliru sebenarnya nak makan apa, sama ada Pizza Hut (pilihan Umi) atau Sushi King (pilihan Afiq). Bila pergi ke Pizza Hut, promosi tengahari pula belum dilancarkan maka kami bergerak ke Sushi King. Afiqlah paling gembira sekali. Kan? Hehe

Sampai ke Sushi King, Neeza dan Umi orderlah macam biasa. Sushi dan pilihan set. Tapi bila sampai ke Afiq, dia ingin makan Sushi King Japanese Curry. Bila sampai sahaja makanan, Afiq adalah bagi rasa dekat Neeza Japanese Curry Sushi King. First rasa... boleh tahanlah, second rasa.. woooa sedaplah juga, third rasa.. lain kali kalau pergi Sushi King kena ambil menu ini! Biasalah kalau dah pergi makan dengan kawan-kawan ini biasanya kami akan order berlainan menu dan saling cuba dan rasa. Kalau dapat geng sekepalalah. Hehe..

Maka itulah merupakan pengalaman pertama Neeza merasai Japanese Curry Sushi King. Baru lagi..

Tak sangka lagi, Neeza berpeluang ke Sushi King minggu lepas. Macam biasalah, Sushi King Sunway Pyramid memang antara lokasi Neeza dan kawan-kawan universiti selain daripada outlet Sushi King SACC Mall atau Setia City Mall. 
Cuma kali ini berlainan sikit, Neeza bersama dengan kawan-kawan blogger pula terutama Ina Ainaa, Rafzan Tomomi, Kak Iena Wahab, Broframestone dan seorang lagi dalam gambar itu baru je kenal, tak tahu namanya. Hehe.

Kalau dah jumpa memang gamatlah suasana dekat Sushi King, lagi-lagi bila semua dapat merasai dan mencuba menu terbaru dari Sushi King "Japanese Curry With A Kick" di mana set ini lebih berfokuskan keenakan dan kepedasan Kari Jepun. Ada 11 hidangan tau dalam set terbaru ini dan semuanya sedap-sedap belaka.

Sushi (Japanese Curry With A Kick)
1. Curry Tori Katsu Gunkan (232 Kcal)
RM 4 (pic kredit: Mahamahu- pic hidangan ini yang Neeza ambil mungkin terdelete)
2. Aburi Curry Tamago (212 Kcal)
RM 3
3.  Curry Ebi Fry Nigiri (207 Kcal)
RM 6
4. Curryfornia Roll (144 Kcal)
RM 5
Tak sangka sushi pun boleh ada perasa kari. Semua sedap-sedap tau. 

Set (Japanese Curry With A Kick)
5. Chicken Katsu (856 Kcal)
RM15.90
6. Seafood Fry (719 Kcal)
RM15.90
7. Yakiniku (676 Kcal)
RM15.90 -paling pedas 
Untuk ketiga-tiga set di atas, pelanggan Sushi King boleh memilih sama ada untuk merasai Kari Biasa, kari Tomato atau Kari Pedas. Bagi Neeza, semuanya sedap. Cuma agak kelakar hari itu, kawan-kawan blogger yang duduk semeja dengan Neeza semua tak tahan pedas sampai merah muka bila cuba Kari Pedas, Neeza je rilek-rilek boleh makan dengan tenang. Well, ai dah biasa makan pedas. Hehe.

8. Curry Kiryu Udon (412 Kcal)
RM13.90
9. Grilled Cheese Curry (788 Kcal)
 RM13.90
10. Agedashi Beef Curry (841 Kcal)
RM18.90

Bila Neeza rasa set udon itu, memang udon Sushi King ini agak anjal dan kenyal. Ditambah ada udang dan bahan-bahan masakan dalam itu pun banyak. Memang puas makan. I loike! Cuma favourite Neeza sudah tentulah Grilled Cheese Curry sebab pantang jumpa cheese ini dan lebih sedap bila digabungkan dengan kari Jepun dan ayam goreng tepung Sushi King (favourite). Set daging bersama kari Jepun pun enak dan lazat. Daging pun banyak, gabungan tauhu goreng, cendawan bersama cheese serta kari memang buatkan anda akan termimpi-mimpi gitu.

11. Dessert  Matcha Ice Cream Doughnut (401 Kcal)  & Doughnut + Vanilla Ice Cream (411 Kcal)
Bila sampai je dessert dari Sushi King, Neeza dan Ena sampai wrestling, eh tak adalah, hehe, gaduh-gaduh manja rebut-rebut gitu. Bukan apa, dessert Sushi King memang sedap. Gabungan Matcha atau Vanila, kedua-duanya pilihan kesukaan Neeza dan donut yang lembut dan gebu terbaik!

Ahh bencilah ketika update entri ini teringat set dessert itu. Hahaha.

Okaylah, bagi peminat sushi dan Sushi King, bolehlah datang ke mana-mana outlet Sushi King untuk hidangan baru ini "Japanese Curry With A Kick". Asyik tengok dekat drama Jepun dan Korea mesti tertanya sedap sangat ke kari olahan mereka yang agak berbeza dari kari Mamak atau Melayu, marilah datang ke Sushi King dan cuba sendiri.

Set Japanese Curry With A Kick ini ada masanya tau iaitu bermula 1 April sehingga 30 Jun 2017. Tak lama je lagi dah. Hehe.

Apa yang pasti, kini Sushi King telah sah diiktiraf halal oleh JAKIM. Jadi tak perlu was-was untuk ke Sushi King merasai hidangan makanan Jepun yang sedap lagi enak.
Bersempena promosi ini, pihak Sushi King ingin mencabar rakyat Malaysia untuk menyahut cabaran “Curry-Hot-Kick”. Sekiranya berminat, anda hanya perlu kongsikan gambar dengan rasa ‘kepedasan’ paling kreatif bersama hashtag #MySKCurry. Anda berpeluang memenangi koleksi tshirt eksklusif dari Sushi King. Untuk maklumat lebih lanjut boleh KLIK DI SINI.
Contohnya macam Ena ini. Dia memang tak makan pedas, huhu.
With Ena dan kak Iena.. glamour benooo nama na na ini, hehe

Jadi tunggu apa lagi, jom ke Sushi King berhampiran anda sekarang!

Facebook: https://www.facebook.com/sushikingasia
Instagram: https://www.instagram.com/sushikingmalaysia
Hotline: 03-56225339

Salam sayang,
Neeza

Wednesday, 12 April 2017

Makanan Western Sedap di Next Food Junction dan Bergembira di Klang Parade

Assalammualaikum

Waktu cuti minggu lah yang paling ditunggu Neeza dan biasanya Neeza dah plan dah nak isi hari cuti itu dengan aktiviti apa. Sama ada booking hotel dan menikmati "me time" atau majlis-majlis jemputan sebagai media blogger atau shopping.

Jadinya, cuti Sabtu minggu lepas, Neeza rancang dah untuk ke Klang Parade. Semenjak tahu susur jalan dan lokasi perkhidmatan bas awam di Klang gara-gara pergi ke pembukaan semula blok A dan B GM Klang minggu sebelum itu, apa lagi moh ler kita ke Klang Parade pula. Explore Klang gitu sebab ramai kata Klang barangannya murah-murah belaka dan banyak makanan sedap. Eloklah itu, bila aktiviti diisi dengan makanan sedap dan membeli belah, siapa yang tak gembira kan?

Haiseyyy Neeza, shopping sakan lagi lah jawabnya, ish ish. 2 minggu berturut-turut.

Bila sampai Klang Parade memang rasa lapar sangat-sangat. Maklumlah semester ini memang jarang masak sebab malas syaitanirojim sungguh! Hehe. Kebetulan tekak Neeza ini memang idamkan makanan western lagi-lagi chicken chop. Gara-gara tolak ajakan classmate yang masa itu juga craving makan chicken chop 2 minggu lepas. Menyesal sungguh. Haha, Neeza pula teringat-ingat.

Setiap pusat membeli belah mesti ada food court kan? Jadi Neeza fikir Neeza nak cari chicken chop je lah dekat situ. Okay, kalau Klang Parade ini lebih dikenali sebagai Next Food Junction di Tingkat 5. Haaaa? Tingkat 5? Jangan bimbang lif ada, escalarator pun ada. In Shaa Allah diselenggara dengan baik. Hehe.
Masa sampai Next Food Junction, Klang Parade, Neeza sampai dilema pusing 2-3 round. Hilang jap craving chicken chop rambang tengok makanan di sini. Macam-macam ada ikut selera yang anda nak, ada Nyonya style, Nasi Wook, makanan utara dan lain-lain.
Bila lalu kedai makanan Western bernama #MiosKitchen ini terus kembali ke jalan yang benar, hahaha. Kepuasan makan mesti didahulukan, chicken chop mesti diutamakan,

Kah!

Sebelum Neeza nak order, Neeza tengoklah dulu menu. Macam-macam pula masakan berkaitan chicken chop. Sekali bila pandang banner di tepi kedai itu, tengok chicken chop with butter rice macam menggiurkan lah pula. Kalau dah tekak Melayu walaupun orang kata Neeza ini amoi mualaf dan awek korea, hahaha, memang kena cari nasi kalau nak makan makanan tengahari.

Lepas itu terpandang dekat banner sekali lagi, macam sedap pula mushroom soup itu. Kalau combine dengan garlic bread memang best. Tengok dekat menu, harga pun okay dan lebih murah di restoran fast food, Neeza pun ambil juga. Tak tahulah kenapa makin menjadi-jadi nafsu makan ini. Haha pantang tengok makanan yang tempting memang terus beli. 

Bila dah order makan mesti order air. Neeza pilih jus oren sebab rasa memang macam order makanan banyak. Kebaikan jus oren inilah membuang, antaranya. Buat kita ke tandas, eloklah itu, hehe. Tapi boleh terlupa daratan sekali lagi, tanpa disedari Neeza order ABC yang Neeza kira agak murah. Peghhh. Neeza, Neeza *mengucap dekat diri sendiri*
Memang kira melantak ini. Hahaha. Nak kata cheat day, hari-hari cheat day. Neeza tolonglah kembali ke pengkal jalan dan insaflah. Memang kalah semangat kau bila dah ke Next Food Junction, Klang Parade ini. Kalaulah boleh diisi lebih banyak, semua makanan ingin dicubanya. Hehe.
RM12.90
Bagi Neeza, chicken chop with butter rice #mioskitchen ini memang sedap sangat-sangat. Neeza sendiri terkejut mulanya bila nak ambil masa makanan dah siap dihidang. Tak sangka healthy juga chicken chop ini sebab seimbang ada sayur, nasi dan chicken chop. Maklumlah kalau makan chicken chop, tak cukup chicken chop, ada kentang goreng atau smash potato lah, bean saucelah, dan kalau ada vege pun sikit dan berlemak.
Amboi cakap dari sudut seimbang, tapi order banyak-banyak itu apa cerita Neeza oi? Hahaha *malu sendiri*
RM5.90
Dari segi saiz hidangan memang berbaloi dari segi harganya dan saiz perut juga. Hehe. Bila sampai garlic bread with mushroom soup mulalah dah mengah nak makan. Huhuhu.
RM5
Sebenarnya sebelum Neeza makan chicken chop with butter rice dan garlic bread with mushroom soup dari #mioskitchen ini, Neeza makan dulu ABC sebab takut cair. Cuaca yang agak bahang masa tunggu bas tadi buatkan Neeza memang terasa haus sangat. Serius ABC Next Food Junction ini pun boleh tahan sedap dan tak kedekut bahan. Aiskrim vanila dia pun banyak. Perghh, I like.
Ramai tau datang Next Food Next Junction, Klang Parade

Food Junction, Tingkat 5, Klang Parade
Instagram: http://www.instagram.com/nextfoodjunction
Facebook: http://www.facebook.com/NEXTFoodJunction

Mios Kitchen Klang Parade
Instagram: http://www.instagram.com/mioskitchen_malaysia
Facebook: https://www.facebook.com/mioskitchenKPM

Bila dah kenyang makan dekat Klang Parade ini, kalau dah sampai memang rugilah kalau tak shopping. Tak sangka pula, ada kedai pakaian murah di sini. Neeza lebih fokus dekat kedai fesyen muslimah. Ada juga tau. Ingatkan dekat GM Klang je murah, dekat sini pun sama. Apa lagi shoping laaaaaaaaa. Hehe.
Shopping sakan berapa banyaklah tu beg tu 

Serius lama gila Neeza berada di Next Ladies MY ini nak pilih. Kalau nak tahu, Next Ladies MY ini sebenarnya himpunan kedai-kedai yang bermacam-macam gaya dan jenis barangan dalam Klang Parade ini. Bukan setakat ada pelbagai baju (dewasa dan kanak-kanak), skirt, palazzo, tali pinggang, kasut dan macam-macam lagi.
Kalau dari segi harga bermula bawah RM20 sehinggalah RM100 lebih ( baju kurung, tapi serius cantik sangat sampai sekarang teringat-ingat dan pricey sikit sebab saiz comel ini memang kena lebih hahaha).

Neeza memang target nak beli cardigan sebenarnya. Senang nak keluar rumah tak payah pakai inner. Terus sarung cardigan je. Lagipun sekarang Neeza suka gaya Joyrefa pengasas Merve Cosmetic tunang Hafiz Hamidu. Neeza pun suka trend pakaian  ala-ala saloma sebab gaya Neelofa kan tengah hit dalam pasaran pakaian Malaysia sekarang. Begitu juga palazzo. Aaaah memang fenomena #Lofattah beri impak besar. Akan tetapi disebabkan Neeza dah beli banyak pakaian gaya Neelofa minggu lepas, jadi minggu ini kita beli pakaian gaya Joy pula. Nampak elegan. 

Huhu. Neeza pilih 2 cardigan hitam, satu palazzo dan dress warna kelabu.Nanti tengoklah ootd dekat IG. Hahaha. Fuhh memang lega dan best dan shopping baju ini. Jadinya Neeza silalah diet lagi biar bertambah kurus supaya lebih banyak baju yang boleh anda pakai lepas ini. *dalam mimpi manisku*
Seronok kawan-kawan blogger macam CN, Kak Ilya dan Reef shopping

NEXT Ladies, Tingkat 1, Klang Parade :
Instagram: http://www.instagram.com/nextladiesmy
Facebook: http://www.facebook.com/NEXTLadiesMY

Tak sangka pula masa Neeza pusing-pusing lagi Next Ladies MY, ternampak satu figure yang ku rasa cukup ku kenali, eh? Kak Dina Nadzirlah. Dia pun shopping dekat Next Ladies MY. Apa? Kau ingat artis ini kena sentiasa beli pakaian yang mahal-mahal. Tengok gaya dia pun jenis sempoi dan humble orangnya. Janji cantik di mata dan pandangan kita okaylah.
Tapi kan kenapa kak Dina Nadzir ini ada di Klang Parade?

Rupanya ada pertandingan karaoke yang sedang berlangsung pada hari itu di Klang Parade. #1Min2Fame nama diberi untuk pertandingan Karaoke yang ditaja oleh KSONG. Dengar-dengar sampai nak 100 pernyataan tau dan hanya 15 sahaja yang layak ke pusingan itu. 
Pengadil: Dina Nadzir, Riz Zaizizi, producer Rafikoncept

Laaaaa, rupanya kak Dina Nadzir juri untuk #1Min2Fame. No wonder.
Dapat duduk depan sekali, wuhuuuuu bersama rakan-rakan lain
Cuma Neeza tak boleh lama tunggu sampai ke pengumuman pemenang sebab dah kena balik ada jemputan blogger selepas itu. Tapi Neeza tetap ambil tahu juga nak tahu siapa menang. Kihkih.
Pemenang Pertandingan Karaoke 1Min 2Fame Vol. 2
Tempat pertama: Faisal Md Saad
Tempat kedua: Ardi Gunsuh
Tempat ketiga: Shariffudin Azhar / Reef
Tahniah kepada semua terutamanya Reef (baju biru). Dia blogger juga tau

Apapun hari Sabtu lepas memang masa yang sangat berkualiti Neeza luangkan untuk diri sendiri dan bersama dengan kawan-kawan. Memang sangat enjoy-enjoy berada di Klang Parade ini. 

Sekiranya anda singgah gunalah hashtag berkenaan jika korang singgah ke Klang Parade :
#KlangParade #NextLadiesMY #NextFoodJunction #KSongKTV

Untuk maklumat lanjut,

KLANG PARADE
No.2112, KM2, Jalan Meru, 41050 Klang, Selangor, Malaysia.
Contact: 03-3343 7889
Email: info@klang.parade.com.my

p/s: Kalau ada yang berminat untuk berniaga pakaian di Next Ladies bolehlah hubungi Cik Azel: 012-3138668.
Salam sayang,
Neeza
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 JIAKREATIFELT.