Tuesday, 12 February 2013

Selawat Tafrijiyyah

*Assalammualaikum*

Hye you alls.Hari ini Neeza cuma nak update entri simple sahaja.Neeza nak berkongsi kepada you alls tentang Selawat Tafrijiyyah ini.Neeza pun sebenarnya baru tahu pasal Selawat ini dalam sebuah kitab agama *kitab itu mengandungi jenis-jenis selawat sahaja* dan bila terpandang ayat Selawat ini,Neeza pun cepat-cepat search internet untuk tahu kelebihan Selawat ini.


FAKTA TENTANG SELAWAT TAFRIJIYAH/NARIAH/TAFRIYYAH: 

"Ya Allah! Limpahkanlah rahmat yang sempurna dan berilah kesejahteraan yang sempurna kepada junjungan kita Nabi Muhammad SAW yang menjadi sebab terlepasnya sesuatu yang masih mengalami jalan buntu dan terbukanya kesempitan serta didatanginya semua hajat dan diperoleh semua pemberian serta Husnul Khatimah (sempurna akhir hayatnya) dan diturunkan siraman mendung hujan lantaran keagungan baginda. (Dan limpahkanlah rahmat dan salam) kepada keluarga baginda dan sahabat di dalam setiap kerlipan mata dan nafas dengan bilangan semua yang diketahui oleh-Mu, wahai Zat yang menguasai seluruh alam".

Selawat Nariyah disebut juga selawat "Tafrijiyyah" yang ertinya terbuka sehingga menjadi lapang. Selawat ini jika diamalkan dapat menghilangkan kesempitan dengan izin Allah SWT. Bagi seseorang yang menginginkan agar kehidupan sehariannya berjalan lancar, jauh dari gangguan dan persaingan sebaiknyalah ia mengamalkan selawat Nariyah dengan membacanya selepas solat fardhu sebanyak yang ia mampu.

Kata Imam Addainuri Rahimahullah sesiapa yang membaca selawat ini setiap selepas solat fardhu sebanyak 11 kali yang dijadikan wirid nescaya tidak putus rezekinya dan ia akan mencapai ke derajat yang tinggi. Dan barangsiapa membaca selawat ini 11 KALI setiap hari setiap lepas sembahyang lima waktu, REZEKInya tidak putus-putus dan mendapat kedudukan yang tinggi.

Kata Imam Al-Qurtubi pula sesiapa yang membaca selawat ini setiap hari sebanyak 44 kali nescaya Allah SWT hilangkan dukacitanya dan diluaskan rezekinya dan dibukakan segala peluang berkebajikan dan dikasihi oleh orang ramai. Barangsiapa membaca selawat ini 313 KALI setiap hari, nescaya akan terbuka beberapa rahsia ghaib.Barangsiapa membaca selawat ini 4444 KALI akan tercapai segala cita-cita dan hajat dunia dan akhirat.Barangsiapa membaca selawat ini 41 KALI atau 100 KALI, ALLAH akan menghilangkan segala dukacita dan dimudahkan segala urusan kehidupan. 

SUMBER: Benteng Jiwa

MasyaAllah,banyak kan kelebihannya.Neeza pun dalam proses nak hafalnya.Jom sama-sama hafal ye.Salam sayang :DD.Eh!Eh!Sebelum terlupa,Neeza tinggalkan you alls dengan sebuah video Selawat Tafrijiyyah supaya memudahkan nak hafalnya nanti.^^SEKADAR PERKONGSIAN BERSAMA


6 comments:

No word verification needed. You are freely to drop any comments includes opinion and suggestion here. Thank you :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 JIAKREATIFELT.