Saturday, 19 January 2013

I am One Of The Lefties @ Saya Orang Kidal


Assalammualaikum.Hye you alls.Hope sihat-sihat semuanya ya.Today Neeza nak update about TANGAN KIDAL.Yeah~tengok entri pun dah tahukan.Neeza mengaku bahawa Neeza salah seorang yang bertangan kidal.

Tahu tak korunk,bahawa masih ada lagi stigma dan prejudis masyarakat terhadap orang yang tangan kidal ini?Tangan kiri memang lekat dengan anggapan ‘tangan setan’ atau ‘tangan terkutuk’. Dan sejak kecil orang tua sudah mengajarkan anaknya untuk selalu menggunakan tangan kanan untuk melakukan hal-hal baik.Islam sendiri pun menyatakan dahulukan tangan kanan dalam semua perkaraMacam Neeza,dari kecil dah training makan guna pakai tangan kanan.Tulisan memang taklah. --"

Korunk tahu ke apa maksud kidal sebenarnya?

Kidal bermaksud orang yang lebih banyak menggunakan tangan kirinya daripada tangan kanannya. Dia biasanya menggunakan tangan kirinya untuk berbagai-bagai pekerjaan seperti menyikat rambut, memasak dan lain-lain.-Sumber Wikipedia.

Apakah punca sebenarnya tangan kidal ?

Punca seseorang cenderung untuk menjadi kidal tidak dapat dijelaskan dengan nyata. Ada pakar yang menyatakan bahawa faktor ini disebabkan oleh genetik dan keadaan persekitaran. Tetapi kidal tidak semestinya berlatar belakangkan keluarga, ada juga sesetengah keadaan dimana hanya seorang sahaja yang kidal didalam keluarga tersebut. Antara teori lain yang menyatakan punca kidal adalah disebabkan tekanan hormon testoran yang tinggi ketika bayi didalam kandungan.

Apakah Relationship antara Kidal dan Otak?

Kidal lebih menguasai otak di sebelah kanan. Ini adalah kerana otak kita berfungsi secara menyongsang iaitu otak sebelah kiri menguasai bahagian tubuh badan di sebelah kanan manakala otak sebelah kanan pula menguasai bahagian tubuh badan di sebelah kiri.

Otak sebelah kiri (cenderung menggunakan tangan kanan) menguasai kawalan pertuturan, bahasa, tulisan, lojik, matematik dan sains.

Otak sebelah kanan (cenderung menggunakan tangan kiri) menguasai kawalan muzik, seni, kreativiti, tanggapan, emosi dan kebijaksanaan.Dengan penguasaan otak ini adalah dikatakan individu kidal lebih bijak dari segi kreativiti dan seni berbanding mereka yg menggunakan tangan kanan.


Nak tahu apakah antara kelebihan orang yang tangan kidal ini?


1. hanya 10-15%daripada 6.7 billion populasi di dunia yang kidal.

*maknanya sesiapa yang kidal ni,antara insan-insan terpilih yang sukar ditemui.Hehe.


2. mampu berfikir dengan lebih cepat,mudah mengawal emosi,bijak dalam pemecahan masalah,lebih kreatif  jika dibandingkan dengan orang yang menggunakan tangan kanan.

*hasil daripada kajian yang telah dilakukan oleh Dr Alan Searleman St. Lawrence juga mendapati bahawa tahap IQ orang yang menggunakan tangan kiri adalah lebih tinggi.
,
Kepintaran mereka bukan kerana kidal sahaja tetapi kerana mereka menggunakan 80%-90% otak.Individu kidal bukan sahaja menggunakan otak kanan secara maksima,tetapi juga menggunakan otak kiri lebih banyak dari orang biasa yang menggunakan otak kanannya. 

Orang kidal menggunakan lebih banyak bahagian otak kerana secara ringkasnya mereka juga melakukan beberapa kerja menggunakan tangan kanan selain menggunakan tangan kiri mereka dan secara automatik mereka menggunakan kedua-dua belah bahagian otak lebih dari orang kebiasaan. Bukan semua kidal tu pandai tapi bergantung pada usaha ye~

3. menulis tulisan jawi @ arab lebih senang berbanding tulisan biasa.

*sebab dia start dari kanan ke kiri. tulisan pun tak comot.Macam Neeza,selalu kena puji oleh ustazah tulisan jawi cantik tapi kalau cikgu pula,kena marah sebab tulisan Rumi tak secantik kawan lain~~ ><

Tahukah anda bahawa Leonardo da Vinci menulis kesemua data peribadinya dari kanan ke kiri (seperti penulisan jawi) sehinggakan sesiapa yang ingin membacanya terpaksa menggunakan cermin untuk menterjemahkan mesej-mesejnya.Haha~hebatkan?

4. Bentuk kamera SLR yang memerlukan kedua-dua belah tangan sedikit menyenangkan individu kidal. 

*tangan kidal/kiri akan digunakan untuk memegang lensa dan menyokong berat kamera tersebut. Oleh itu, mereka lebih cepat mengubah fokus kamera dan kamera dapat disokong dengan mudah.Sangat diakui.Haha.

5. Untuk golongan lefty ini ni, bila drive kereta mesti senang sebab time nak masukkan gear kan guna tangan kiri.

6. Hari istimewa untuk orang kidal adalah Hari Kidal Sedunia yang disambut pada 13 Ogos setiap tahun.

*yang ini budaya orang barat-tak perlu ikut..huhu.Tapi tangan kanan tak ada hari kan? :-p


Apakah pula keburukan tangan kidal ini?


1. Susah nak sesuaikan dengan barang barang yang di buat untuk pengguna tangan kanan.

*meja dalam tuisyen biasanya diletakkan sebelah kanan dan golongan kidal terpaksa menyesuaikan diri supaya dapat selesa menggunakan meja tersebut.Pen yang digunakan kebanyakan design untuk orang kanan.That's why tulisan orang kiri tidak cantik sangat bila menulis.Guna pen dakwat basah dan liquid.Sangat mencabar.Kena tunggu kering baru boleh tulis,kalau tak comot gila.

Gunting pun sama.Bila potong kertas itu,mesti senget benget.Masa sekolah rendah dulu,selalu kena marah dengan cikgu sebab cikgu ingatkan Neeza potong kertas guna pembaris.T.T Memang ada sekarang ini dijual barangan untuk orang kidal tapi susah sangat nak jumpa and more high cost kalau beli melalui online.

2. Pakai jam tangan atau gelang tangan di tangan kanan.

Kalau pakai jam tangan guna tangan kiri sangat menyusahkan bila nak menulis.Kawan-kawan banyak pandang slack.Kadang-kadang ada yang tarik tangan kiri nak tengok jam Neeza,rupanya belah kanan.Itu sebab jarang pakai jam tangan.Pakai tangan exam sahaja.Bila pakai gelang pula,sangat tak selesa pakai di tangan kiri.Rasanya macam tangan kiri lagi besar.

3. Susah nak main badminton.

*Nak tahu kenapa sampai sekarang,Neeza tak pandai-pandai belajar badminton?Sebab partner Neeza,kawan Neeza lerrr masa zaman sekolah dulu,time PJ~~kalau main badminton selalu kena marah,sebab susah sangat nak capai bulu tangkis bila Neeza smash guna tangan kiri.Selalu asyik nangis kena marah,then memang fed up nak main badminton lepas itu.=="

4. Orang pandang slack kalau makan dengan sudu mengunakan tangan kiri.

*dah nak buat macam mana kalau dah terbiasa menggunakan tangan kidal. tapi guna sudu je kidal, bila makan dengan tangan guna tangan kanan.Neeza memang malas gila kalau diajak ke majlis protokol.Makan guna sudu.Bila dah kena pandang slek itu,makan pakai sudu tangan kanan,memang sangat sikit dan lambat Neeza makan hidangan itu.Ruginya =="

5. Menulis di dalam buku tebal (diari, buku laporan,dll ) akan menyukarkan individu kidal semasa menulis di bahagian kiri muka surat kanan buku. 

*Tulisan yang bermula dari kiri ke kanan juga merupakan salah satu faktor individu kidal menulis dengan gaya/cara yang unik sedikit.Neeza terpaksa mengiringkan buku itu ke kiri bila menulis.Akibatnya selalu kena marah dengan kawan meja sebelah sebab makan ruang (kalau tempat Neeza di sebelah kanan) Sometimes bila menulis,helaian muka surat di bawah akan terlipat.Grr~~geram je...

6.Mengikut kajian,kidal hidup 9 tahun lebih pendek dari orang dengan tangan kanan secara puratanya.

*hidup mati semuanya dah ditentukan Allah sejak azali lagi.Jadi,tak payah percaya sangatlah. ><

Info Ringkas




Individu kidal dipercayai mempunyai kelebihan dalam aspek:

a) Teknologi Maklumat

*Bill Gates

b) Seni ( suara, lukis, pertahanan diri/peperangan )

*Saidina Umar Al-Khattab (berdasarkan kitab-kitab sejarah Islam)
*Julius Caesar,
*Alexander the Great,
*Napoleon Bonaparte dan Isterinya,
*Leonardo Da Vinci

c) Musik dan hiburan

*Michelangelo Buonaroti,
*Beethoven

Selebriti

*Oprah Winfrey
*Amitabh Bachchan
*Tom Cruise
*Charlie Chaplin
*Nicole Kidman
*Marilyn Monroe
*Angelina Jolie
*Keanu Reeves
*Sylvester Stallone
*Asmawi bin Ani( Mawi )
*Man Kidal

d) Sukan

*Pelé -Edson Arantes do Nascimento (Bolasepak)
*Diego Armando Maradona (Bolasepak)
*Lieonel Messi (Bolasepak)
*Rafael Nadal (Tenis)
*John McEnro (Tenis)
*Lin Dan (Badminton)
*Valentino Rossi (Lumba motosikal)

e)Presiden


*James A. Garfield (1831-1881) 20th
*Herbert Hoover (1874-1964) 31st
*Harry S. Truman (1884-1972) 33rd
*Gerald Ford (1913- ) 38th
*Ronald Reagan (1911 – ) 40th
*George H.W. Bush (1924- ) 41st
*Bill Clinton (1946- ) 42nd
*Barrack Obama 44th


f) Tokoh ternama

* Aristotle (Ahli falsafah)
* Mahatma Gandhi (tokoh keamanan),
* Isaac Newton (saintis)
* Albert Einstein (saintis)
* Henry Ford Jr., (automobil)


Rumusan Ringkas

Orang kidal tidakpernah meminta dilahirkan sebegini.Tapi itu semua kejadian Allah sejak azali lagi.Janganlah malu dengan apa yang diciptakan oleh Tuhan untuk kita.Bersyukurlah dengan apa yang kita perolehi.Setiap kekurangan pasti ada kelebihannya,Janganlah pandang orang kidal ini hanya sebelah mata.Dalam Al-Quran pun ada menyatakan setiap kejadian yang dijadikan itu secara berpasangan.Tiada kanan,tiadalah kiri,bukan?Renung-renungkan.Salam sayang. :-)

sumber: Lydia





8 comments:

  1. CF juga kidal termasuk anak yang seorang ni. hehe. hmm.. dulu CF pon bila makan pakai sudu mesti guna tgn kiri. lepas tu mula biasakan diri gunakan sudu dgn tangan kanan sbb tak nak org pandang slack. huhuhu. alhamdulillah skrg dah biasa.

    ReplyDelete
  2. @Nurul Faizwah tahniah ye :) samelah..cuma makan agak lambat sikit..hehe

    ReplyDelete
  3. Kita pun lefthanded juga.Semua yang berlaku pada awak,berlaku pada kita juga.Anyway nice info! ^_^

    ReplyDelete
  4. i'm kidal too! hee..nice sharing dear..btw follow u...keep blogging! :)

    ReplyDelete
  5. @Seneorita Baharin thanks dear :) you too enjoy blogging yeah~ :D

    ReplyDelete
  6. apapun keburukan dan kebaikannya, orang tangan kidal sentiasa ada keistimewaan tersendiri... gary kenal ramai orang yang kidal, dan mereka semua mempunyai bakat masing2 dalam sukan, seni tari, muzik dan macam2 lagi... :)

    btw, gary follow sini.. jemput singgah blog gary.. :)

    ReplyDelete
  7. @GaRy™ betul..betul..setuju dengan pendapat Gary,btw thanks :)

    ReplyDelete

No word verification needed. You are freely to drop any comments includes opinion and suggestion here. Thank you :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 JIAKREATIFELT.